Svjedoci smo iseljavanja stanovništva iz BiH, koje se više ne odnosi samo na mlađi dio stanovništva. Gradovi i veće opštine, kao što su Sarajevo, Mostar, Tuzla ili Banja Luka postaju prenapučene, dok u selima i manjim opštinama, pretežito živi vrlo mali i zanemariv broj ljudi. Ipak, opština Posušje, i dalje održava značajan broj mladih u svom rodnom gradu, kojima osiguravaju bogato infrastrukutrno, te stabilno ekonomsko okruženje.

Pripremio novinar OP BHRT-a Matija Krivošić

O težnji zadržavanja mladih, govori i činjenica da OŠ „Ivana Mažuranića“ pohađa čak 1400 učenika, što ih čini najbrojnijom školom u cijeloj BiH. Cilj je osnovnoškolcima dati uvjete, kojim će biti konkurentni, kako u našoj državi, tako i van zemlje, kaže za OP Zvonimir Širić, ravnatelj OŠ „Ivana Mažunarića“.

„Imamo veliki broj mBot robota, imamo 3D pritnere, imamo sve ono, što nam, naprimjer, u budućnosti dolazi. Ne, samo u budućnosti, nego realno i u današnjici. Tako da, sigurno ćemo imati učionice, gdje će učenici raditi u najboljim mogućim uvjetima.“

Iako je Tehnološki park namijenjen za stručnu naobrazbu CNC operatera, ovaj park je, također, nadopuna mladima koji bi htjeli priliku za praksu, kako bi naposljetku bili konkurentni na tržištu rada, ističe tehnolog u Tehnološkom parku Posušje, Ivan Miličević.

„Imamo obuke i edukacije za programiranje obrade metala i plastike, koristeći najsuvremenije alate, odnosno računalne programe koji su danas zastupljeni u svijetu. Bez suvremenih, naprednih tehnologija, ne možemo biti konkurentni ni u Bosni i Hercegovini, a kamoli u izvozu.“

U sklopu Tehnološkog parka, nalazi se i IT tvrtka Promus, koja trenutno ima sedam zaposlenika, a programiranje vrše za klijente iz cijelog svijeta, kaže Slaven Pekas, vlasnik IT tvrtke.

„Kad su vidjeli koji tu potencijal tu leži kod nas u Hercegovini, a neiskorišten je, a ima jako pametnih i snalažljivih ljudi, odlučili smo da ćemo pokušati osnovati firmu i obučavati lagano ljude da krenu u taj svijet kodiranja.“

Opština Posušje jedna je od rijetkih koja sve više povlači sredstava iz EU fondova, kako bi dali šansu lokalnim investitorima. Imaju dva izvoznika koji zapošljavaju sve veći broj ljudi. Ante Begić, načelnik Posušja naglašava za OP, da su mladi najznačajniji u tim procesima.

„Općina Posušje ima svoj jedan poseban odjel, odnosno Ured za razvoj, gdje djeluje jedan stvarno mlad tim ljudi koji je zaslužan za privlačenje sredstava. Svaka služba, posebno, što se tiče projektne dokumentacije, sudjeluje u njenoj izradi.“

Opština Posušje najznačajniji dio prihoda ulaže u stanogradnju, te za proširivanje kapaciteta u izgradnji škola i vrtića. Upravo time, mladima daju kamen temeljac koji će im pružiti kvalitetne uvjete za razvoj i edukaciju, kako bi sutra, ti isti mladi, pružili mnogo više za svoju lokalnu zajednicu.