Nakon višemjesečnog rada na pripremi, u Beogradu je održana Osnivačka skupština Young media networka, tijela koje okuplja pravna i fizička lica iz oblasti medija i čiji će fokus djelovanja, između ostalog, biti međusobna saradnja i razmjena medijskog sadržaja, zagovaranje pred državnim organima, zajedničko nastupanje pred donatorima i zajedničke marketinške mogućnosti.

Za svaku od ovih oblasti definisani su glavni ciljevi, adrese koje su nadležne za realizaciju, načini ostvarivanja, i na kraju očekivani feedback u određenom periodu.

Young media network osniva devet fizičkih i pravnih subjekata iz Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Sjedište organizacije će biti u Novom Sadu, a na osnivačkoj skupštini izabrani su rukovodioci:

  • za predsjednicu je izabrana novinarka O radija iz Novog Sada Jelena Božić
  • zamjenik predsjednika je Darko Lazarević iz Omladinskih novina Click Click Boom
  • sekretar je Vedran Prodić, urednik Omladinskog programa BH radija 1

Oni su takođe i članovi Upravnog odbora, uz Tanju Trifković (Glas mladih), Igora Stojanova (Goce media), i Lazara Simića (Izazov plus Krug).

Članovi Nadzornog odbora su Srđan Petković u ime organizacije SHL, Klaus Dahman iz DW akademije i Marina Dabić sa portala Krug.

Svrha osnivanja YMN je, kako je istaknuto, da novinari svojim aktivnostima žele da brišu granice, povezuju mlade ljude iz regiona, zalažu se za promociju medijskih sadržaja za mlade, širenje medijske pismenosti, profesionalno i istinito informisanje.