U Sarajevu je održano šesto izdanje studentskog marketa Spring Pitch 2023. Studenti Akademije scenskih umjetnosti imali su priliku predstaviti svoje projekte profesionalcima iz filmskih i televizijskih, ali i teatarskih kuća.

Omar Homarac je student treće godine produkcije i menadžmenta na Akademiji scenskih umjetnosti i jedan je od organizatora ovog događaja s kojim smo razgovarali.

OP: Šta to predstavlja Spring Pitch?

Omar: Spring Pitch je jedan jedinstven događaj gdje studenti Akademije scenskih umjetnosti imaju priliku da pred profesionalcima predstave svoje projekte, dobiju od njih povratne informacije i možda steknu neka nova partnerstva.

OP: Kakva su iskustva u odnosu na dosad organizovane markete?

Omar: Dobili smo dosta pohvala da je što veći event postao, i što je važno napomenuti on se dosad održavao svake dvije godine. Od ove godine će se održavati svake sljedeće. Tako da je na nama jedna odgovornost da postane primjetan ne samo lokalno, nego u čitavoj Bosni i Hercegovini pa kasnije i u regiji.

OP: Šta biste izdvojili od značaja ovogodišnjeg programa?

Omar: Značajno je spomenuti što smo imali razni set aktivnosti. Prvo samo sa Let’s do it BiH organizacijom zasadili drvo ispred filmskog centra Jagomir. Onda smo imali Case Studies sa studenticama produkcije koje su dale studentima uvid u diplomske filmove, njihov proces rada, i ono što je najvažnje je da su studenti koji prikazali raznolike žanrove, raziličite filmove, odradili trening tako da su bili spremni. Imali smo i masterclass u Meeting Pointu sa uspješnim bh. rediteljem Alenom Šimićem koji je isto tako dobro prošao, tako da dosta je aktivnosti bilo.

OP: Imali ste i taj predprogram u aprilu, možete li nam još nešto više reći o tome?

Omar: To je pretprogram koji je služio da se studenti bolje pripreme. Održan je u filmskom centru. Radili su sa mentorima Amirom Kudumović, producenticom, i Nebojšom Jovanovićem. Svi su predstavili projekte, dobili su povratne informacije. Uvažili su neke savjete, da bi na marketu što bolje bilo. Pored toga smo imali online meeting gdje je promovisan talents program Sarajevo film festivala. I nakon toga, case study gdje su od studentica dobili korisne savjete.

OP: Da li Akademija scenskih umjetnosti sa ovakvim programima računa na aktivnije prisustvo i angažman mladih umjetnika i sa drugih fakulteta?

Omar: Pa naravno, i to je cilj Spring Pitcha, da već sljedeće godine bude još veće prisustvo drugih akademija. Za početak Akademija iz Tuzle, pa onda kasnije da se širi na čitavu regiju, Zagreb, Beograd, da to bude još jedan veći event.

Razgovarali smo i sa Harisom Softićem, studentom prve godine Akademije scenskih umjetnosti na Odsjeku za produkciju i menadžment u oblasti scenske umjetnosti, koji prvi put učestvuje na Spring Pitch marketu.

OP: Šta te motiviralo da učestvuješ u ovom programu?

Haris: Sa kolegicom Tamarom Miličević započeli smo rad na projektu “Devet”. Sam rad na tom projektu, i sad kad smo došli u završnu fazu produkcije, došli smo do toga da trebamo raditi na kostimima na scenografiji i željeli smo se priključiti ovome kako bi što bolje doprinijeli našem projektu. Tako da je to jedna od motivacija. Također, isto tako podrška kolegama i sam koncept čitavog ovog programa nam je bio svima jako zanimljiv pa da smo se iz tih razloga isto odlučili prijaviti.

OP: Šta si odlučio da predstaviš u svom radu, odnosno svom projektu?

Haris: To je projekat, mjuzikl “Devet” koji je nastao po adaptaciji filma ”Osam i po” od Fedrika Felinija. Ovim projektom ćemo zapravo raditi ka tome da širimo mjuzikl u Bosni i Hercegovini, jer smatramo da je slabo zastupljen i da podstaknemo mlade glumce, umjetnike, dramaturge, sve generalno, da više razvijamo mjuzikl. Jest kompleksniji, jest teži, ali smatram da je dosta kreativan i da bi super bilo kad bi proširili tu oblast.

OP: Šta očekuješ od ovog programa?

Haris: Očekujem da će super proći sigurno, očekujemo da ćemo dobiti podršku od gostiju, i da će sve proći u najboljem redu.

OP: Šta ti znači što imaš priliku da se kao mladi umjetnik predstaviš, u ovom slučaju, profesionalcima i gostima?

Haris: Ja sam zapravo na produkciji, tako da dosta radimo na pitchu, dosta radimo na pitchovanju projekata, i ovo je meni lično prvi profesionalni angažman. Malo smo pod tremom, ali je to sve dobro, to je pozitivna trema, spremni smo i kolegica i ja. Mnogo nam ovo znači, jer samim ovim mi se razvijamo kako u profesionalnom smislu tako u privatnom.

Spring Pitch pruža uvid u projekte i ideje sljedeće generacije autora, odnosno u samu budućnost kreativne industrije. Ovaj događaj predstavlja sljedeću generaciju mladih i talentiranih autora, pružajući im platformu da steknu izloženost i dobiju povratne informacije o svom radu.