Evropski dan jezika obilježen je u Tuzli. Naime, prema UNESCO-vom popisu, u Evropi se govori oko 300 jezika, a jedanod njih je i bosanski. Upravo to treba predstavljati riznicura zličitosti, a poznavanje jezika jedna je od doživotnih isplativih investicija.

Zlatan Sadiković učenik je Gimnazije ”Ismet Mujezinović”. Govori tri strana jezika. Poznavanje stranih jezika najviše mu je koristilo tokom turneja sa folklornom sekcijom.

“Ja već dugo godina igram u folklornom ansamblu „Panonija“ i kad idemo na turneje i na razne nastupe u druge gradove i zemlje kao što je Bugarska ili Turska, poznavanje engleskog ili njemačkog ili španskog ako neko zna, jako mu dobro dođe“.

Učenje stranih jezika počinje u osnovnim školama. Tako i Lamija Jašarević, zajedno sa drugarima iz školskih klupa u Osnovnoj školi KŠC „Sveti Franjo“ Tuzla, uči engleski i njemački jezik. Kaže da će nastaviti širiti sopstveno znanje stranih jezika i u budućnosti.

“Učim sada njemački, a znam engleski, da ne brojim ove južnoslavenske jezike. Važno je učiti nove jezike da bi se znali sporazumijevati u svijetu i drago mi je što znam druge jezike.”

U Europi se, prema UNESCO-vom popisu, govori oko 300 jezika. Jedan od njih je i bosanski. Pored stranih jezika, za Amara Spreču, učenika srebreničke gimnazije, izuzetno je bitno poznavanje i maternjeg jezika.

„Mislim da bi definitivno trebali da znamo nešto više o našem jeziku jer naš jezik je nešto bez čega ne možemo, treba nam u svakodnevici. Što nam je veće znanje o našem jeziku, mi smo veći ljudi i bliži smo tome da budemo akademski obrazovani ljudi“.

Višejezičnost Evrope jedno je bogatstvo koje moramo poštovati i koristiti, jedna je od glavnih parola manifestacije „Evropski dan jezika“ koja se već tradicionalno organizuje na Filozofskom fakultetu u Tuzli, ističe Selma Veseljević Jerković, voditeljica Odsjeka za engleski jezik i književnost Univerziteta u Tuzli.

“Važnost učenja stranih jezika, važnost slavljenja svoje kulture i drugih kultura, istraživanje i svoje i drugih kultura, cjeloživotno učenje i želimo pozicionirati Filozofski fakultet i Univerzitet u Tuzli“.

Ovom prilikom, svim budućim studentima nastoje ukazati na važnost poznavanja jezika te među mlađim generacijama trendirati učenje stranih jezika, zaključila je Nihada Delibegović Džanić, dekanica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

“Na taj način mi ukazujemo koliko je važno njegovanje višejezičnosti i učenje stranih jezika te da je najzastupljeniji vid cjeloživotnog učenja u Evropi pa i kod nas“ .

Učenicima iz sedam osnovnih i srednjih škola izTuzlanskog kantona evropski jezici predstavljeni su kroz zabavne radionice, kvizove i prezentacije, a  sve u cilju poznavanja i poštovanja prije svega maternjeg, ali i svih ostalih stranih jezika.