Shodno dosadašnjem iskustvu, Udruženje “Dignitet” i Vijeće mladih Grada Mostara prepoznali su problem nedovoljnog poznavanja Zakona o mladima. Glavni cilj projekta jeupravo približiti ovaj zakon mladima, upoznati ih s njihovim pravima i obavezama, kako bi doprinijeli svom ličnom rastu i razvoju te unaprijedili svoj položaj u lokalnoj zajednici i šire.

Mladi koju su obrazovani, informisani i koji znaju koja su njihova prava ali i obaveze, u konačnici doprinose i cjelokupnom društvu. To je bila misao vodilja za udruženje “Dignitet” koje je sa Vijećem mladih Grada Mostara odlučilo provesti projekat “Zakon i ja”. Edisa Demić, direktorica Udruženja “Dignitet” govori više o samom projektu.

“Projekat ‘Zakon i ja’ Udruženje “Dignitet” radi u partnerstvu sa VMGM, uz podršku od strane Grada Mostara, a u sklopu programa Prostori koji pokreću. Mi smo prije pisanja programa imali priliku vidjeti koliko mladi znaju o tome. Jako je važno da dobiju više informacija, da prepoznaju i znaju koje su to potrebe i prava koja su im omogućena u vidu tog zakona. Nama je to značajno zato što će kroz ovaj projekat svi učenici srednjih škola odnosno Vijeća učenika imati priliku da budu dio treninga. U sklopu projekta imamo u planu raditi sa svim menadžmentima srednjih škola na području grada i s ministarstvom nauke, kulture i sporta i ostalim omladinskim udruženjima.”

Mlade treba podržati i dati im javnog prostora. Ako dobre primjere aktivnih mladih podijelimo i vidimo koliko je to zapravo značajno za cijelu lokalnu zajednicu tako ćemo motivisati i one koji su malo manje aktivni da pokažu svoje sposobnosti. Projekat “Zakon i ja” imat će i takmičarski karakter.

“Cilj nam je u okviru ovog projekta uključiti 300 mladih kroz aktivnost treninga. U okviru predstavljanja mladih lidera predstavit ćemo 21 mladog lidera. To su mladi koji su vrijedni, kvalitetni ali nisu imali prostor da se predstave široj javnosti i mi ćemo ih iz svijeta nevidljivosti kroz aktivizam i uključenje u naš projekat predstaviti široj javnosti. Imamo i jedan dio takmičarski gdje će mladi putem kulturno – umjetničkog izražavanja takmičiti se a prva tri mjesta bit će nagrađena jako dobro.”

Udruženje “Dignitet” je organizacija civilnog društva koja kroz proširen fokus djelovanja nastoji odgovoriti na gubitak građanskog dostojanstva, te osnaživanjem djece, mladih, organizacija civilnog društva, obrazovnih ustanova i u konačnici institucija, podržati društvenu rehabilitaciju, integritet i aktivizam. Ovo je još jedan u nizu projekata kojim nastavljaju ispunjavati svoju misiju.

“Ono što je za nas najznačajnije jeste da mi nastavljamo naš kontinuitet odlaska u školske učionice i organizujemo razne aktivnosti s mladima u našim prostorijama. Vidimo da većina mladih ima želju da uči i saznaju nove informacije a ono što je jako značajno i ako se pokaže rezultat, mi ćemo biti sretni da možemo ovaj projekat po primjeru dobre prakse nastaviti i u drugim sredinama jer je koncept i zanimljiv.”

Zajednička ocjena je da mladi jako slabo znaju o postojanju i sadržaju Zakona o mladima. Dio njih koji je uključen u omladinske organizacije ili vijeća mladih znaju ponešto ali cilj je to znanje prenijeti na sve mlade.

“Radili smo procjenu i kroz razgovor s mladima, i sigurno 85 posto mladih ne zna za zakon. Obično mladi koji su već u nekim organizacijama i vijećima nešto znaju jer im se nekad na agendama nađe da razgovaraju o tome. A mladi, koji su koji su srednjoškolci, u velikom procentu nisu upoznati. Mi smo kroz projekat Misli, uči i poruči imali više od 1300 mladih direktnih korisnika srednjoškolaca. Upravo kroz razgovor o njihovim pravima to im je nepoznanica.”

Projekat je podržan u okviru velikog projekta Mostar – Prostori koji pokreću. Navedeni projekt je namijenjen za zajedničko rješavanje problema na nivou zajednice I poboljšanje kvaliteta života građanki i građana Mostara. Projekat provodi People in Need.