Šta je to toliko jednostavno, a tako važno u životima ljudi, što nas čini neopisivo sretnim? Poljubac – tako moćan čin koji mnogo znači, a ništa ne košta.

Nekoć je ljubljenje bila tabu tema. Upravo zbog toga ne postoji mnogo pisanih dokumenata na osnovu kojih možemo znati makar približan period, nazovimo to – otkrića poljupca. Najstariji pisani dokaz o tome pronađen je u Indiji i datira još iz 1 500 godine prije nove ere. No to svakako ne znači da ljudi i do tada nisu uživali u poljupcima, njima iskazivali ljubav ili predanost dragoj osobi.
Međutim, vremena se mijenjaju. Danas pred očima javnosti na ovaj način iskazujemo ljubav, razgovaramo otvoreno o tome i ne obaziremo se previše šta će komšinica sa trećeg sprata reći ako nas vidi kako se ljubimo s momkom ili djevojkom. Mnogo je interesantnije šta filematologija – nauka o ljubljenju, ima da kaže o ovom činu. Znate li zašto zatvaramo oči dok se ljubimo, koliko kalorija izgubimo tokom strastvenog poljupca ili kako poljubac može koristiti u forenzičke svrhe?
Antropolozi smatraju da je ljubljenje naučeno ponašanje kojim šaljemo neverbalne poruke osobi koju poljubimo – majka djetetu, prijatelj prijatelju, muškarac ženi… U zavisnosti od istorijskog perioda, podneblja te poruke koju želimo poslati, postoje različite vrste poljubaca. Svima je zajedničko da su rezultat ili posljedica hemijskih reakcija u ljudskom organizmu i psihološka potreba kod ljudi.

Ova potreba posebno je izražena kod ljubavnika. Oni uživaju u ljubljenju i po nekoliko sati, bez da im to i u jednom trenu dojadi. Sklope oči i prepuste se užitku strastvenog ili popularno nazvanog francuskog poljupca, u kojem pored usana koriste i jezik, ali i sve mišiće lica – njih 34. Ali, zašto sklapamo kapke i da li to svi činimo? Naime, usljed seksualnog uzbuđenja, zjenice se šire, što zbunjuje naš mozak, koji tada misli da je mrak.
Međutim, dokazano je da ovo čine gotovo sve žene, a samo mali procenat muškaraca. Razlog tome je što žene emocionalno dublje doživljavaju čin ljubljenja, dok muškarci, kojima je vizuelna strana jača od emocionalne, obično posmatraju koliko je uzbuđena njihova partnerka. Na taj način jače doživljavaju uzbuđenje i upravo od toga zavisi dalji intenzitet strasti.
Jednako kod oba partnera, strastveni poljubac sagori 26 kalorija u minuti, što je jednako broju izgubljenih kalorija tokom petominutnog hodanja. Koliko li su onda kalorija izgubili rekorderi u najdužem poljupcu koji je trajao 31 sat, 30 minuta i 30 sekundi? Vjerovatno su i razmijenili maksimalan broj bakterija koje dosežu i do nevjerovatne brojke od jednog biliona.

Šta se krije u poljupcu?

Kada strastveno poljubite svog partnera, time ne samo da razmjenjujete bakterije kroz pljuvačku, već i dio svog genetskog materijala. Bez obzira na to koliko dugo trajao poljubac, DNK muškarca će ustima žene kružiti najmanje sat vremena. To znači da ženska pljuvačka može poslužiti kao dokaz u razotkrivanju eventualnog napadača, kao i dokaz moguće prevare partnera.
Složićete se ipak da bi bilo uvrnuto da partner zatraži uzorak pljuvačke od svoje djevojke ili žene kako bi ga u roku od sat vremena odnio na analizu. Međutim, ono što je bitnije jeste potvrda da je ovom metodom na osnovu DNK pronađene u ustima moguće dobiti potpun profil osobe. To bi svakako moglo koristiti u kriminalnim istragama za određivanje mogućih počinitelja među osumnjičenima ili isključivanju onih koji su nevini.
Vratićemo se još nakratko u ovu ružičastu sferu i pitati vas: da li prilikom prvog dodira usana sa partnerom glavu okrećete na lijevu ili desnu stranu? Ukoliko se naginjete udesno, dio ste većine koja to čini na ovaj način. U svakom slučaju, osim naravno ako ne govorimo o, nazovimo ih, nespretnim poljupcima, užitak je jednak. Stoga, zašto bismo i razmišljali o manje važnim stvarima od samog poljupca.