U atriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli stavljena je u funkciju ”Otvorena učionica”. Uz finansijsku podršku Grada Tuzla, a u okviru projekta opremljen je atrij koji će u narednom periodu omogućiti studentima da imaju nastavu pod otvorenim nebom.

Predavanja u ustaljenim učionicama, manjak interakcije i druženja djeluju pogubno za razvoj  ličnosti i osiromašuju studentski život. Kako bi stvari promijenili i obogatili sadržaj fakulteta, uprava Filozofskog fakulteta i Ekološki savez Eko-Zeleni TK osmislili su projekat Otvorene učionice – odnosno željeli su atrij pretvoriti u novo mjesto za učionicu. U tome su u konačnici i uspjeli uz vlastiti rad i finansijsku podršku uprave Grada Tuzla.

Vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli, Muhamed Omerović, kaže za BHRT da će ovaj otvoreni prostor biti iskorišten za različite tribine, ekološke rasprave i radionice. Kako ističe, ovaj interaktivni prostor služit će svima, ne samo studentima, već i ostalim građanima, a cilj mu je razvijanje ekološke svijesti i poticanje interakcije među studentima.

Dekanesa Filozofskog fakulteta, Nihada Delibegović – Džanić, u prvi plan stavlja važnost otvaranja ove visokoobrazovne institucije prema građanima i lokalnoj zajednici. S druge strane vjeruje, kako se obnovom ovog, do sada nekorištenog i zapuštenog, prostora povećava ugodnost studiranja na Filozofskom fakultetu.

Zgrada Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Zadovoljstvo zbog realizacije projekta iskazao je i Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, a oduševljenje nisu krili ni prisutni studenti. Emina Hamzić, studentica Engleskog jezika i književnosti smatra da je atrij idealno mjesto za kreativan rad, ali i za brojne vannastavne aktivnosti.

Mislim da je ovo odlična prilika ne samo za nastavu nego i za studentska druženja. Nećemo koristitti samo za predavanja, nego i da se družimo.

kaže Emina Hamzić

Na tragu takvog razmišljanja je i Sedin Bedak, student Odsjeka za historiju.

Vidim ovdje veliki značaj. Prvi smo na Univerzitetu dobili ovako nešto, ako ne i šire. I super je što ćemo moći izaći iz učionice pod otvoreno nebo i nadam se da će nastava biti efikasnija i bolja.

Kaže Sedin Bedak

Projekat učionice u atriju fakulteta tek je početak i podloga za realizaciju naučnih, promotivnih aktivnosti za sve studente, ali i za građanstvo. Također, učionica će biti odličan prostor i za održavanje popularnih predavanja, te za promocije knjiga.