Na svjetskom samitu obrazovanja, koji će se održati online od 21. do 24. marta ove godine, prvi put će učestvovati i predstavnici Balkana, koji će sa više od 100.000 učesnika podijeliti svoje inovativne ideje u nastavi. Među predavačima na Balkanskom samitu je i dvoje srednjobosanskih profesora – Selma Rustempašić iz Mješovite srednje škole u Bugojnu i Harun Herceg, profesor u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku.

„Anksioznost i suočavanje s ispitnom situacijom kod učenika“ tema je koju će ovaj profesor pedagogije i psihologije prezentirati na samitu kojemu je, prije svega, cilj okupiti inovativne i inspirativne prosvjetne radnike da bi razmijenili ideje iz prakse i unaprijedili nastavni proces. Harun Herceg, profesor u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku objašnjava šta će se dešavati na samitu.

„Bit će preko 100.000 slušalaca iz čitavog svijeta, gdje ćemo mi svoje individualne teme predstavljati na maternjem jeziku“.

Odabir teme nije slučajan, a da je itekako razumije, potvrđuje u svakodnevnoj komunikaciji sa svojim učenicima, kojima nastoji pomoći da sa što manje stresa pristupe ispitima. Za sve češću anksioznosti kod učenika treba tražiti uzrok i u pristupu nastavnika, smatra Herceg.

 „Da li oni, ustvari, prenesu dovoljan broj informacija, odnosno znanja i materije o predmetu koji predaju, da li su previše strogi…“.

Harun Turudić , učenik prenio je svoje iskustvo.

“Koliko god proveo učeći opet osjeća se ta neka doza nesigurnosti da li će sve proći kako treba koji će biti konačan rezultat jer to je nešto jače od svih nas.”

Hercegovo učešće na samitu obrazovanja u Elči Ibrahim-pašinoj medresi smatraju samo nastavkom njegovog nastojanja da osavremeni nastavni proces te prilikom za daljnje usavršavanje. Dževdet ef. Šošić, direktor Elči Ibrahim-pašine medrese. Ističe važnost učešća na ovom samitu.

„Ono doprinosi kvalitetu rada škole, kvalitetu nastavnog procesa i ja se nadam da će on svoja iskustva koja je stekao kroz ovu proceduru dolaska na samit iskoristiti i u nastavi“,Uz priliku da s kolegama iz cijelog svijeta podijeli uzroke i načine prevazilaženja anksioznosti kod učenika i studenata, prilika je ovo i da profesor, koji je tek zakoračio u obrazovno-odgojni proces, sazna i na koji način se on provodi u svijetu, kojem smo, kad hoćemo, bliži nego što mislimo.”

Obrazovanje je stub društva i u njega treba ulagati maksimalno i konstantno. Ovakvi događaji svjetskog ranga posebno su značajni. Nadamo se da će ubuduće što više profesora iz Bosne I Hercegovine imati priliku za stručno usavršavanje.