Vlasti Brčko distrikta, predvođene gradonačelnikom Brčkog Sinišom Milićem, u zgradi Vijećnice u Brčkom potpisale su Memorandum o razumijevanju s Mrežom ”Promoviši pozitivno” koja okuplja trinaest nevladinih organizacija iz Distrikta. Tim povodom s nama su razgovarali koordinator Mreže i direktor organizacije-članice Damir Radenković i Miloš Popić iz Omladinske organizacije Svitac, koja je članica Mreže.

Mreža ”Promoviši pozitivno” formirana je 2013. u okviru OSCE-ovog projekta „Uloga lokalne zajednice u prevenciji i sprečavanju incidenata motivisanih mržnjom i predrasudama“. Više o aktivnostima i ciljevima mreže, Miloš Popić:

Trenutno imamo trinaest organizacija koje aktivno rade u Mreži. U kojoj često imamo sastanke i razgovaramo o našim aktivnostima. Cilj Mreže je jačanje kohezije i borba protiv govora mržnje.

Članice Mreže različitih su profila: od ”Udruženja novinara”, Udruženja ”Romi na djelu”, Udruženja ”Beba više”, do Saveza studenata Ekonomskog fakulteta. Neke od najznačajnijih dosadašnjih aktivnosti Mreže bile su obilježavanje Međunarodnog dana mira kao i Sedmica tolerancije koju svake godine obilježavamo od 2013. godine. Među aktivnostima su i uklanjanje grafita sa uvredljivim opisima i slične aktivnosti koje doprinose jačanju kohezije. ”Promoviši pozitivno” nije jedina mreža u okviru OSCE-ovog projekta, jer takvih mreža ima još trideset u Bosni i Hercegovini, ali prema Popićevim riječima brčanska Mreža se jako ističe od drugih kvalitetom i kvantitetom aktivnost.

Damir Radenković, koordinator Mreže, dodaje da je još jedno od značajnih postignuća Mreže Akcioni plan 2 za jačanje kohezije u zajednici koji je usvojila Vlada Brčko distrikta. Izradu Plana, objašnjava on, podržala je Misija OSCE-a u BiH. Ovim dokumentom se zapravo pokušavaju razviti mehanizmi u Vladi i lokalnoj zajednici kojima bi se spriječili incidenti  motivisani predrasudama i mržnjom:

Akcioni plan za koheziju u Brčko distriktu je dokument koji je, jednostavno, pravni oblik saradnje Vlade i nevladinog sektora. Te aktivnosti trebaju da se rade u Brčko distriktu. U samoj izradi Akcionog plana učestvovala su i dva predstavnika naših organizacija koje su u mreži ”Promoviši pozitivno” dale svoj doprinos. I jednostavno dokument je ne samo od strane Vlade i naših nevladinih organizacija nego i od strane drugih mreža iz Bosne i Hercegovine ocijenjen kao nešto što treba bukvalno prepisati i uraditi u svim dijelovima naše zemlje.

Naravno, saradnja među organizacijama može se ostvarivati i bez službenog akta koji ih obavezuje da zajedno djeluju, ali svaki potpisan memorandum predstavlja „vjetar u leđa“, napominje Miloš Popić iz organizacije Svitac:

To je jedan vid motivacije da ljudi stvarno shvate da imaš neku podršku da je vrednovan tvoj zalog u tvojoj zajednici.

Radenković napominje da je Mreža otvorenog tipa. Smatra da trinaest organizacija nije mali broj jer, kako kaže, ne žele da primaju organizacije koje ne postoje i koje su tu samo na papiru:

Nego organizacije koje se iskažu u svojim aktivnostima i žele s nama saradnju. Njih jednostavno uključujemo. Evo danas nam se javila organizacija deminera koji žele da uključe se u naše aktivnosti.

Često je moguće čuti kako projekte nevladinih organizacija u Brčkom finansira Vlada Brčko distrikta i to nije slučajno. Poznato je da Vlada Brčko distrikta izdvaja velika sredstva za nevladin sektor, a s velikim sredstvima dolazi i veliki broj organizacija čiji je kvalitet upitan ili kako je naš sagovornik spomenuo da postoje „samo na papiru“.  Radenković se, na naš zahtjev, osvrnuo na ovu problematiku:

Godine 2014. smo radili jednu analizu koliko je to sredstava koja se izdvajaju iz budžeta za podršku nevladinim organizacijama i pojedincima u vidu grantova i subvencija. To je bilo 14 i po miliona maraka. To je iznos veći od pola opština u Bosni i Hercegovini, kompletnog budžeta a ne za nevladine organizacije. Samim tim i ovdje se množe nevladine organizacije. Trenutni broj je oko 740… To su organizacije koje ne postoje. Veoma malo ih radi.

O ovoj temi se može pričati tri dana, pa na kraju, Radenković zaključuje da su organizacije u Mreži te koje rade konkretno i ističe da su se od 13. do 15. novembra u Brčkom održale različite aktivnost u povodu obilježavanja Sedmice tolerancije, koju tradicionalno svake godine Mreža obilježava. Jedna od tih aktivnosti je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Mreže i gradonačelnika Brčko distrikta Siniše Milića:

Još od 2013. godine, kada je osnovana mreža ”Promoviši pozitivno”, svaki gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo i saradnju sa našom Mrežom, i pojedinačno organizacijama, tako da je ovo bio samo neki cvijet na kraju koji će tu našu saradnju između nevladinog sektora i Vlade Brčko distrikta kroz mrežu ”Promoviši pozitivno” ovjekovječiti u jednom pisanom tragu. Ovaj memomorandum nas samo više obavezuje na češće aktivnosti, na češći kontakt sa gradonačelnikom i podršku gradonačelnika svemu ovome što mi radimo a mislim da radimo dobar posao.

Pored potpisivanja Memoranduma o razumijevanju, Sedmicu tolerancije Mreža je obilježila i pozorišnom predstavom za mlade pod nazivom ”Stop govoru mržnje” koju je izvelo je Gradsko kazalište „Beli manastir“ iz Osijeka. Također, organizirane su radionice o toleranciji za djecu u Omladinskom centru, te radionica za roditelje u Romskom domu u Brčkom. Iz Mreže, koja ima velike planove i za narednu godinu pozivaju mlade da njihove aktivnosti prate i na društvenim mrežama, na Facebook stranici Promoviši pozitivno, a želja im je da u 2020.godini organizuju i prvu konferenciju mreža članica, upravo u Brčkom.

Ukoliko ih želite kontaktirati, možete to uraditi putem Facebook stranice https://www.facebook.com/Promovi%C5%A1i-Pozitivno-1405060319707244/