Alan Ford, Zagor, Asterix i Obelix, poznata su imena sa kojima se razvijala deveta umjetnost, odnosno stripovi. Strip, iako zastupljeniji 70-ih godina, danas ipak, uz navjernije čitatelje, održava kontinuitet u cijelom svijetu, pa i u BiH. Iako u našoj zemlji ova umjetnost nema veliki značaj, autori koji šire ljubav prema ovoj vrsti zabave nude bogat sadržaj za sve ljubitelje stripa

Dvodnevni festival „Mostarski strip vikend“, već šesti put okuplja ljubitelje stripa u Mostaru. Ove godine ugostili su dvadeset i četiri autora, među kojima autore iz Španjolske i Italije. O nastanku Mostarskog strip vikenda za OP govori Dubravko Šimić, predsjednik Udruženja MoStrip i organizatorom festivala.

„Jedan od glavnih ciljeva Mostarskog strip vikenda je da proširimo vidike, kako onima koji su čitali stripove, tako i onima koji se tek interesuju za strip; da pokažemo da strip nije izumro, nego naprotiv, koliko se razvio u proteklih dvadeset-trideset godina. Generacije 70-ih ili 80-ih godina ga pamte kao nešto što su nam roditelji branili. Na prvom mjestu je uvijek bila škola, pa tek onda strip. Danas, u vrijeme tehnologije, roditelji su zahvalni kada im dijete čita bilo šta, pa bio makar i strip.“

Ovogodišnji festival je značajan jer je na njemu velikom izložbom obilježen 60. rođendan stripa „Zagor“, a predstvljeno je i prvo izdanje stripa benda Dubioza kolektiv, pod nazivom „Dubioza kolektiv – Čarobna kokoš“, dodaje Dubravko.

„Na festivalu smo u gostima imali trojicu autora stripa „Zagora“, pa su svi oni koji vole „Zagora“ mogli dobiti dobiti crtež sa posvetom. Burza stripa je bila bogata, kao i svake godine, a novina ove godine je bila što smo imali priliku i čast predstaviti prvo izdanje stripa „Dubioza kolektiv i čarobna kokoš“.

Osim što je crtao stripove za djecu i predstavio se široj publici u Mostaru, Filip Andronik je upravo autor stripa „Dubioze kolektiv-Čarobna kokoš“

“Oni su napisali priču i ja sam je ilustrovao. To je nastavak saradnje koju smo započeli kroz muzičke spotove, a sve namijenjeno fanovima koji u periodu lockdowna, prošle godine, nisu imali mogućnost ići na koncerte Dubioze kolektiv, pa smo im ponudili ovaj analogni doživljaj benda.”

„Dubioza kolektiv – Čarobna kokoš“ je strip koji na humorističan način prikazuje dogodovštine benda, ističe Brano Jakubović, član benda „Dubioza kolektiv“.

“Lako nam je bilo pisati scenarij, zato što smo 18 godina zajedno u kombiju i znamo detalje o svima. Znamo sve mane i vrline, ako po koja ima.”

U zemljama svijeta, organizacije koje se bave kulturno-umjetničkim radom, su subvencionirane, dok fondovi u BiH zanemaruju ovu oblast, te su stoga primorani osloniti se na vlasitit budžet, naglašava Dubravko za OP.

“Nama je veliki problem to svake godine, nikad ne znamo na koliko sredstava možemo računati, jer ovisimo o sponzorima i o prijavama na javne pozive.”

Ovom vrstom medija i granom umjetnosti želi se mladima ponuditi sadržaj koji će ih odmaći od laptopa i mobitela, jer upravo strip, kao i knjige, sve više gube svoj značaj. Na festivalu su, osim predstavljanja autora i radova, održane radionice za djecu, crtanje motiva grada Mostara s junacima iz stripova, te prodaja majica. Mostar je jedan od gradova koji i dalje njeguje kulturu čitanja stripova