Američki kutak Mostar organizovao je prvu zajedničku izložbu mladih fotografkinja, u sklopu programa “Mostar Photo Academy”. Američki kutak Mostar je partnerstvo Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini, Narodne biblioteke HNK, Gimnazije Mostar i Omladinskog kulturnog centra Abrašević. Otvoren je 2010. godine u saradnji sa Uredom za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu kao deveti Američki kutak u BiH. Mreža od preko 500 kutaka u 167 zemalja djeluje globalno kroz partnerstvo između američkog State Departmenta i lokalnih organizacija domaćina.

Jedan od projekata Američkog kutka je i “Mostar Photo Academy”, kroz koji nastoje iznjedriti mlade nade bosanskohercegovačke fotografije. Radionica sa fotografom Seadom Šašivarevićem u trajanju od 4 dana rezultirala je izložbom koja je održana u OKC Abrašević. Šašivarević je nagrađivani fotograf koji se bavi fine art i landsacpe fotografijom. Kazao je da mu je bila je čast i zadovoljstvo voditi ovu radionicu i prenijeti iskustva na mlade ljude.

“U organizaciji American Corner, odnosno Američkog kutka u Mostaru, imamo priliku otvoriti izložbu mladih talentiranih fotografkinja Katje, Lucije i Dajane, koje su učestvovale u radionici koju smo organizovali unutar američkog kutka u Mostaru koja je trajala 4 dana s fokusom na street uličnu fotografiju, portretnu fotografiju i sastav ta dva žanra je i ova izložba. Mislim da je to sjajna prilika za mlade umjetnike, mlade fotografe da osjete i to ushićenje i tu blagu pozitivnu tremu izlaganja svojih fotografija i prisustva ljudi mislim da je sjajna prilika i za razvoj fotografije u Mostaru.”

Izlagale su Katja Jurić, Dajana Đolo i Lucija Delić. Američki kutak Mostar kroz organizaciju ove izložbe podržava ove mlade fotografkinje u njihovom kreativnom izričaju te im daje vjetar u leđa za buduće stvaranje i djelovanje.

Marina Đapić, koordinatorica američkog kutka spomenula je serijski program foto klub, koji traje već godinama. Upravo su radionice sa Seadom ali i ova izložba dio dugogodišnjeg projekta.

“Ova izložba je produkt Američkog kutka Mostar, radionica Mostar Foto Academy, koju je održao Sead Šašivarević, nagrađivani bh. fotograf. Ovom izložbom podržavamo mlade talente u njihovom razvoju, afirmaciji, dajemo im vjetar u leđa za daljnje stvaranje. Inače, sve se to održava u okviru jednog serijskog programa foto klub koji traje već nekoliko godina. Posebno nam je drago što ćemo nastaviti suradnju i sa Seadom i s djevojkama na našim budućim programima i radionicama.”

Lucija Delić, jedna od mladih fotografkinja čije su fotografije ugledale svjetlost dana, istakla je kako je radionica bila jako korisna.

“Prije mjesec dana imali smo radionicu koja je trajala 4 dana i obrađivali smo teme ulična fotografija i portreti. Kao zadatak jedan dan smo dobili da slikamo uličnu fotografiju i rezultat toga su ove fotografije, koje je Sead odlučio izložiti.”

Dajana Đolo je kazala kako su od Seada mnogo naučili te da se planira i ozbiljnije baviti fotografijom.

“Nadam se još više suradnji s Američkim kutkom i da će još više toga organizirati što se tiče fotografije i da će ta fotografija više zaživjeti u našem gradu.”

Misija Kutka je omogućiti slobodan pristup aktuelnim i pouzdanim informacijama o kulturnom, obrazovnom, ekonomskom i političkom životu u Sjedinjenim Američkim Državama i njegovati međusobno razumijevanje između BiH i Sjedinjenih Država kroz informacione usluge i tekuće aktivnosti.