Nedavno je u Zenici oformljena trupa pod nazivom “Vodenjak”. Ova trupa organizuje akcije i radionice koje su najviše vezane za kulturu i umjetnosti.

Neformalna grupa pod nazivom Vodenjak već nekoliko mjeseci djeluje u Zenici. Ova trupa okuplja ljude svih starosnih dobi, pokreće akcije i organizuje radionice koje se tiču umjetnosti i kulture. Grupa je još uvijek u eksperimentalnoj fazi, a u proteklom periodu članovi ove trupe su organizovali književne i pjesničke večeri, večeri filma i ulični jam session. Trenutno postoji nacrt koncepta ove trupe i planirane aktivnosti kojima će se u budućnosti baviti.
Dino Alagić je pokretač ove inicijative:

Do sada smo imali klub knjige, čitanje, muzički izražaj kroz jam session… Tražimo načine koji će pomoći mladim ljudima da se izraze. Radi se o alternativnoj kulturi na tragu lijevih politika.

Pored industrijskog giganta bivše Jugoslavije, stranice historije Zenice pisali su i mnogi muzičari, pisci, pjesnici, glumci i historičari. Građa koja je ostala ili će ostati iza njih stvara identitet ovog grada. Jedna od misija Vodenjaka je da stvori platformu koja će se baviti historijom Zenice.

Imali smo sedmicu zeničkog filma, filmova o Zenici, čitali smo zeničke pjesnike, književnost zeničkih autora, istraživali muziku zeničkih autora. Dakle, ideja je da se napravi platforma koja je identitet grada kroz Našu riječ – lokalni list iz kojeg se može crpiti građa za kasnije kreiranje neke naše stvarnosti. Započeli smo i sa čitanjem Zeničkih sveski, što je baza na koju se dalje može nadograđivati,

dodaje Dino.

Danas mladi ljudi sve manje čitaju knjige te su uskraćeni za veliki broj priča i informacija. Pomoću čitanja priča i časopisa nastalih u jednom gradu, lakše je stvoriti sliku o nekoj zajednici.

Vrlo malo znamo o našim slikarima, kiparima, književnicima. Zato je bitno da kroz Našu riječ kao lokalni list sve te informacije prenesemo online kako bi svi imali pristup tome.

Jedna od aktivnosti trupe Vodenjak u budućnosti će biti jam sessioni. Oni su prilika da se na javnom prostoru privuče pažnja građana, a i tako bi trupa mogla progovoriti o društvenim anomalijama jer je, kako ističu, kritika uvijek potrebna, naročito u društvu u kojem su svi njegovi segmenti zakazali.