Projekat “Mladi, a grade” implementiran je u Mostaru. Riječ je o programu međunarodne organizacije za migracije, pod nazivom “Podrška mladima u lokalnim zajednicama”.

Projekat “Mladi, a grade” je finansiran od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Lokalni koordinator IOM-a, Ivo Čarapina, govori nešto više o samom projektu.

“U sklopu projekta je grupa mladih, koji su prošli set naših radionica, izabrala da se bavi projektom za koji su dobili grant IOM-a. Projekat se zove „Mladi, a grade“.  Projektom je predviđena obnova svlačionice na jednom igralištu.”

Kao najveća međunarodna organizacija za migracije, IOM sa svojim partnerima u međunarodnoj zajednici u fokus svog rada stavlja i podsticanje društvenog i ekonomskog razvoja kao i podržavanje ljudskog dostojanstva i dobrobit mladih.

“Ovakvi projekti su nešto što će IOM podržati, u vidu infrastrukturnog poboljšanja prostora za mlade. Međutim, paralelno tomu, mladi su organizovali brojne radionice koje su povezane sa istim projektom ‘Mladi, a grade’, a tiču se prostorne arhitekture, graditeljstva, te naravno mentalnog zdravlja. Profesorica i arhitektica Senada Demrović vodila je prvu i drugu radionicu, na teme ‘Moja kultura je i tvoja kultura’ i na temu ‘Interkulturalni dijalog u Mostaru'”.

Profesorica Aida Kajan je vodila radionicu na temu jačanja samopouzdanja i viđenja svoga mjesta u društvu, dok je Dževad Habibija je vodio radionicu na temu sporta i zdravlja, odnosno važnosti sporta u životu mladih.

“Ovo je samo dio aktivnosti koje se provode, odnosno čije je provođenje u planu. Predviđeno je još 5 radionica, te pozivamo sve mlade primarno starije od 15 godina da se uključe u ovaj projekat.”

Čarapina je istakao važnost ovog projekta za mlade Mostara.

“Ovaj projekat je važan iz nekoliko razloga. Jedan od njih je neformalno obrazovanje, sticanje novih znanja o važnosti sporta, arhitekture, kulture i sl. Drugi razlog je da mladi uče kako da riješe probleme koje primijete u svojoj zajednici, u ovom slučaju posredstvom IOM kroz jedan grant.”

Kada je riječ o lokaciji na kojoj će se graditi svlačionica, što je i osnovni cilj projekta, ona je posebno zanimljiva. Koordinator Čarapina pojašnjava o čemu je zapravo riječ.

“To igralište je jako zanimljivo jer su na njemu brojne generacije mladih su provodile svoje slobodno vrijeme, a i danas mnogi treniraju na tom igralištu, a nemaju svlačionicu. Mladi su prepoznali taj problem i žele ga riješiti i ostaviti mladima koji dolaze jedno mjesto koje bi mogli koristiti.”

Projekat traje do marta 2022. godine i  planiran je niz aktivnosti, među njima i svečano otvaranje svlačionice na Partizanskom igralištu, u staroj jezgri grada.