Ove godine, Fakultet poslovne ekonomije iz Bijeljine, deveti put zaredom je organizovao Međunarodni naučni skup „Ekonbiz“. Tema ovogodišnjeg skupa je „Ekonomija i Covid19“, a od samih početaka, pa do danas, interesovanje studenata, profesora i stručnjaka iz oblasti ekonomije za naučni skup je raslo, tako da je on već nekoliko godina unazad poprimio epitet međunarodnog.

Pripremila Danka Zakić, novinarka OP-a.,

Fakultet poslovne ekonomije u Bijeljini, 2012. godine, po prvi put je organizovao Naučni skup „Ekonbiz“ koji je tada okupljao studente i profesore tog, kao i prijateljskih fakulteta koji su se predstavljali svojim radovima na određenu temu. Skup je godinama postao kako tradicionalan, tako je i poprimio karakter međunarodnog, s obzirom da je pristizalo sve više radova kako iz regije, tako i iz inostranstva. Ove godine, suorganizatori Fakultetu poslovne ekonomije su i Ekonomskiki fakultet iz Subotice Univerziteta u Novom Sadu, Ekonomski fakultet Univerziteta u Nišu i Ekonomski fakultet iz Kosovske Mitrovice, Područna privredna komora Bijeljina uz podršku Evropske mreže preduzetništva. Docent doktor Vesna Petrović, dekan fakulteta, kaže da je do sada na Naučnom skupu učestvovalo preko 1.000 autora i koautora sa oko 600 radova.

„Na skup je ove godine prijavljeno ukupno 44 rada i 84 autora i koautora. Radovi su pristigli sa skoro svih ekonomskih fakulteta iz regije, ali, isto tako, ponosni smo da kažemo da ove godine imamo učesnike i iz SAD, Rusije i na plenarnoj sjednici izlaganje kolega iz Austrije sa Instituta iz Graca. Ukupno, da kažem, ovo je deveti Međunarodni naučni skup na našem fakultetu „Ekonbiz“, Ukupno, do sada, u prethodnih osam godina, na samom skupu je izlagalo preko 1.000 autora sa blizu 600 radova za devet godina.“

Učesnici skupa su gosti iz zemlje i inostranstva, predstavnici Gradske uprave Grada Bijeljina, predstavnici akademske zajednice ekonomskih i drugih fakulteta univerziteta u Istočnom Sarajevu, Banjaluci, Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Prištini, učesnici i gosti iz BiH, Srbije i regiona, ali i iz Rusije, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, predstavnici realnog sektora, uspješni privrednici, ljudi iz prakse, sa kojima Fakultet ima izuzetnu poslovno-tehničku saradnju, te predstavnici akademskog osoblja i zaposleni Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina. Petrovićeva ističe da Fakultet poslovne ekonomije u Bijeljini ima odličnu saradnju sa velikim brojem gradskih preduzeća na kojima studenti završnih godina obavljaju praksu, što predstavlja odličan spoj obrazovanja i privrede.

„Cilj skupa je, prije svega, povezati akademiju i privredu. Znate da imamo i posebnu sekciju koja se bavi poslovnim susretima. Imamo goste, 20-ak privrednika iz naše regije. Ali isto tako, kao što su moje kolege već naglasile, cilj nam je da sagledamo i situaciju uopšte, posljedice koje je globalna pandemija izazvala po ekonomiju i to sa aspekata, prije svega, fiskalne, monetarne ekonomije i svih drugih oblasti u kojima je pandemija ostavila značajne posljedice.“

Tema ovogodišnjeg Skupa je „Ekonomija i Covid19“, odnosno uticaj pandemije virusa korona na ekonomiju uopšteno. Jedan od zaključaka je da je pandemija nanijela ogromnu štetu pogotovo malim ekonomijama i da Semberija i Bijeljina uz svoje komparativne prednosti treba da traže šanse za nove investicije. Srđan Lalić, prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ističe da pandemija i zatvaranje kako naše države, tako i svijeta, nije unazadilo obrazovanje, kao ni djelovanje Univerziteta u pružanju stručnih znanja svojim studentima.

„Što se tiče ovog događaja širokih razmjera, odnosno pandemije virusa korona, naš Univerzitet je dosta doprinio učešćem u ovim projektima. Univerzitet je postao ravnopravna članica, rame uz rame sa razvijenim zemljama, bez obzira što smo bili jedan zatvoreni sistem, odnosno RS je zbog korone bila zatvorena. Mi smo uspjeli da idemo korak naprijed i da našim studentima pružimo uslove i mogućnosti po kojima studiraju i studenti u razvijenim zemljama. Posebno u okviru ovog panela imamo i predavanje ambasadora Bangladeša u BiH. Već 50 studenata dolazi da studira na našem medicinskom fakultetu i vjerujem da ćemo već u jednoj od narednih godina imati studente iz inostranstva na Fakultetu poslovne ekonomije.“

Lalić kaže da ovaj Naučni skup pokazuje da je Fakultet otvoren sistem, odnosno sistem koji je povezan sa Gradskom upravom, Vladom i privredom. Ovogodišnji skup je, po njegovim riječima, idealna prilika da Fakultet potpiše nekoliko sporazuma o saradnji sa privrednim subjektima sa područja Grada Bijeljine i na taj način će se, uz pomoć Evropske mreže preduzetništva RS, bijeljinski privredni subjekti u okviru projekta povezati sa privrednicima s prostora Evropske unije.

„U okviru ovog projekta, naš univerzitet će se predstaviti još sa tri projekta – projekat dualnog obrazovanja, studije kratkih ciklusa i još jedan projekat koji prati projekat Evropske mreže preduzetništva RS. Nadamo se da će u bliskoj budućnosti zahvaljujući ovom pristupu fakulteta i našeg Univerziteta doći do unapređenja privrednog razvoja Grada Bijeljine i regiona, ali isto tako i jednog novog pristupa visokom obrazovanju – pristupa koji se primjenjuje u partnerskim zemljama našeg projekta – Njemačkoj, Austriji, Francuskoj i razvijenim Baltičkim zemljama i evo imamo priliku da će se primjenjivati u Bijeljini, RS i BiH.“

U okviru sekcijskog izlaganja radova, sedam radova izlagano je uživo, četiri rada su izlagana onlajn, putem elektronske platforme, dok su ostali učesnici dostavili svoje prezentacije koje će biti objavljene na veb sajtu naučnog skupa EKONBIZ.