U Sarajevu je od 23. do 27. avgusta uspješno održan kamp „Mediamocracy 2“’, čiji su organizatori krovna organizacija mladih (KOMS), Local Press (LP) i Asocijacija Medija, uz podršku DW akademije.

Pripremila Jovana Sando, novinarka OP-a.

U petodnevnom kampu učestvovalo je šezdeset učesnica i učesnika Zapadnog Balkana.

„Budući da smo više od godinu dana održali  isključivo onlajn treninge, bilo je DW Akademiji i partnerima (Asocijacija medija, Lokal Pres i KOMS) važno da odabranim ljudima s tih treninga omogućimo da se sastanu oflajn, da se i međusobno upoznaju i umrežuju. Želimo i, mislim, uspjeli smo stvoriti zajednicu mladih na Zapadnom Balkanu koji su medijski aktivni i željni da se njihov glas čuje preko medija,“  izjavio je Klaus Dahmann, predstavnik DW akademije za OP.

Klaus ističe da su u ovu priču namjerno uključili mlade od 15 do 25 godina, jer je to upravo ta generacija koja je sada izuzetno bitna u društvenom diskursu. Ne krije ni to da je siguran da su napravili važan korak unaprijed, zbog čega je veoma zadovoljan.

„Čini mi se da su svi polaznici svojom velikom energijom pridonijeli uspjehu ovog kampa, a postali i prijatelji. Siguran sam da smo i u nekim centralnim temama kao što je npr. udruživanje omladinskih medija iz Srbije, Crne Gore i BiH napravili važan korak unaprijed. Tako da sam vrlo zadovoljan!“

U radu kampa bilo je prisutno nekoliko trenera za različite tematske radionice koje su učesnici mogli slobodno birati. Jedan od trenera je Vladimir Marković, poznatiji kao Luni. Bavi se režijom i montažom, ponekada i produkcijom, a pored toga trener je za medijsku pismenost DW akademije. On je, kako kaže, ispočetka sumnjao u svoje pedagoške sposobnosti, ali nakon završene obuke za trenera shvatio je da to može i sada uživa kada može pomoći mladima, baš kao što je sada učesnicima Young Media (YM) programa u Sarajevu.

„Nikada nisam mislio da ću da postanem edukator, sumnjao sam u svoje pedagoške sposobnosti. Godinu dana kasnije sam završio obuku za trenera medijske pismenosti i shvatio da ja to mogu, da sada imam znanje kako tome da pristupim i pomognem mladima koji bi da se bave medijima. Tako je bilo i sada na radionici u Sarajevu, gdje smo učesnicima YM programa otvorili neke nove vidike i dali nove mehanizme za dalji rad,“ rekao je Luni.

Učesnici i učesnice su kući ponijeli nova znanja koja mogu svakodnevno primijeniti u medijima za koji rade, pored toga izgradili su poznanstva i prijateljstva koja im mogu poslužiti i u izgradnji saradnje između mladih medija Zapadnog Balkana.

 „Radim na omladinskom O radiju koji je deo javnog servisa Radio televizija Vojvodine i u nevladinoj organizaciji Asocijacija Kulturanova. Na Mediamocracy kampu sam bila u ime radija, a sa kampa sam ponela nove prijatelje, nove saradnje i novu energiju, kao i ideje za nove buduće omladinske priče“ , izjavila je učesnica Jelena Božić, novinarka i aktivistkinja.

Pored aktivnosti na radionicama, mladi su imali i posjete British Councila, RYCO-a, kao i filmsku veče gdje su prikazani  ”Čovjek je čovjeku Vučko”, ”Podrugljivci” i ”Stučni štab”, uz posjete producenata i glumaca pomenutih djela. Ono čemu organizatori i partneri Mediamocracy kampa teže je kontinuirani kontakt, jačanje saradnje i stvaranje communitya mladih Zapadnog Balkana.