Narednih sedam dana ljubitelji profesionalne fotografije u Tuzli mogu uživati u izložbi Cihata Kaseoglua. Izložba ”Leptiri iz Anadolije” u BKC TK Tuzla svojevrsna je prezentacija dugogodišnjeg rada turskog fotografa. No, ova izložba ima i humanitarni karakter.

”Leptiri iz Anadolije” naziv je izložbe makro fotografije koja je svečano otvorena u Velikoj galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla. Poznati turski fotograf Cihat Koseoglu fotografijom se bavi već 40 godina. Posebnost ove izložbe ogleda se u njenoj plemenitoj namjeri, kaže nam autor. Naime, obzirom da je decembar mjesec darivanja, oni koji imaju želju obradovati nekog nepoznatog, nekog ko je u stanju potrebe, baš kao što su to recimo djeca iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla – sada to imaju priliku! Vrijedno je naglasiti da je posjeta ovoj izložbi i kupovina fotografija na kojima dominiraju leptiri način da pomognete i obradujete upravo njih – štićenike tuzlanskog doma. Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktora BKC-a Tuzla.

”Ovom izložbom završavamo galerijsku aktivnost. Izložba predstavlja 55 fotografija. Cijena jedne fotografije je 50 KM, a uplatnice se mogu uzeti u marketing službi BKC gdje će se direktno uplatiti Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli i oni koji žele mogu uplatiti koju hoće fotografiju”

Ovakva humana ideja u autoru ”živi” već dugo i sada je konačno realizovana. S druge strane izložba ima i relaksirajuću ulogu obzirom na fotografije svih vrsta leptira. Leptiri, kaže autor, nose istovremeno nadu, radost i tugu na svojim krilima.

”Odlučio sam da napravim svoju treću izložbu u BiH, prije toga sam napravio izložbu u Istanbulu. Za mene je posebno bitna priča o plavom leptiru na koje sam naišao u Istanbulskom članku, a plavi leptir je bitan i za BiH i to za mene predstavlja veliki značaj”

Finansijske benefite će tako osjetiti više od 50 djece iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja. Oni će, objašnjava Amir Muharemović direktor Doma, od prikupljenog novca organizovati aktivnosti za mališane.

”Kako smo već razgovarali sa autorom i organizatorom izložbe najvjerovatnije ćemo ta sredstva usmjeriti da djeca odu na zimovanje par dana kako bi i oni iskoristili raspust koji je pred nama”

Umjetnost koja nije svrha sama sebi nego rezultira humanošću je moguća, pokazuje izložba koja je otvorena do 23. decembra u Velikoj galeriji BKC-a TK u Tuzli. Stoga svi koji žele uljepšati zimske dane mališanima iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja to imaju priliku i u narednim danima. Također, izložba će zasigurno obogatiti i duh svakog posmatrača, poručeno je sa otvorenja izložbe ”Leptiri iz Anadolije”.