Vijeće mladih Grada Mostara uručilo je priznanje “Ambasador mladih Grada Mostara” Lani Pudar. Nagrada joj je dodijeljena za nesebično zalaganje i odlične rezultate na seniorskom prvenstvu svijeta kao i sve uspjehe koje je postigla u 2021.godini.

Nagrada “Ambasador mladih Grada Mostara” će se nastaviti simbolično dodjeljivati na početku svake godine. Na taj način, nagradit će se mladi Mostara, koji najbolje predstavljaju grad na lokalnoj, državnoj ili međunarodnoj sceni. Novinu u Vijeću pojašnjava predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara, Zaim Mehi.

Vijeće mladih Grada Mostara dodjeljuje jednoj mladoj osobi nagradu „Ambasador Mladih Grada Mostara“ za uspjehe koje je ostvarila u  prethodnoj godini.“

Prva dobitnica nagrade koju dodjeljuje Vijeće Mladih Grada Mostara je Lana Pudar. Lana je bh. plivačica, specijalizovana za leptir discipline. Također, nacionalna je rekorderka u šest leptir disciplina.

“Kada je Lana osvojila treće mjesto na svjetskom prvenstvu željeli smo da je nečim nagradimo, ali nismo znali šta će tačno to da bude. Pa smo sjeli, razgovarali i dogovorili da napravimo ovu nagradu.“

Vijeće mladih Grada Mostara je nevladina organizacija koja je osnovana 2010. na inicijativu Grada Mostara. Vijeće čine nevladine omladinske organizacije, od kojih svaka ima svog predstavnika u Vijeću koje je krovna organizacija za mlade u ovom gradu. Glavni cilj Vijeća je podizanje kvaliteta života mladih na veći nivo, u skladu sa Zakonom o mladima FBiH. Ne nedostaje im i projekata humanitarnog karaktera, poput dodjele prehrambenih paketa za dječiji dom „Egipatsko selo“.

“Što se tiče zadnje akcije u Dječijem domu u Mostaru, htjeli smo da uradimo nešto lijepo i da budemo primjer ostalim mladim ljudima, kako se, kad se složimo, uvijek nešto pozitivno može uraditi.”

Za novi sastav rukovodstva Vijeća mladih Grada Mostara, Mehić ima samo riječi hvale.

“Meni je čast da je cijela ekipa ovako željna rada i uspjeha. Super radimo, imamo mnoštvo novih ideja, uvijek se sastajemo, komuniciramo. Mislim da nas u budućnosti čekaju dobre stvari.”

Predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara Zaim Mehić ističe da imaju puno planova za naredni period. Želimo im puno uspjeha i mnogo novih projekata.