Sedam ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona prezentovalo je aktivnosti do kraja ove godine koje će zasigurno obogatiti društveni život građana. Restriktivne mjere zbog pandemije korona virusa uticale su i na oblast kulture i to izuzetno negativno. No, zaposlenici i djelatnici u oblasti kulture rade punom parom kako bi građanima omogućili zanimljive i edukativne sadržaje.

Smijeh u kriznim vremenima mnogo znači, a kultura doprinosi društvenoj nadgradnji. Svjesni ovih činjenica glumci Narodnog pozorišta Tuzla za publiku pripremaju predstavu “Čarlijeva tetka”. Ova predstava ima zanimljive likove koji će sve one koji dođu na premijeru nasmijati do suza i potaknuti na razmišljanje. Predstava u suštini na vrlo duhovit način ismijava ljudske karakterne osobine. Osim ove predstave u narednom periodu planirana je i predstava “Majmuni dolaze” kao i jednom mjesečno izvođenje predstava iz redovnog repertoara, objašnjava Miralem Djedović iz Narodnog pozorišta Tuzla.

“Premijeru predstve ‘Čarlijeva tetka’ očekujemo za nekih 15 dana, nadamo se susretu u Pozorištu, a predstava ‘Majmuni dolaze’ planirana je za oktobar ili novembar. Kako su studenti diplomirali sa tom predstavom ona je postala repertoarska predstava i njenu premijeru očekujemo u tom periodu”

Događaje najavljuju i iz Bosanskog kulturnog centra. Direktorica ove ustanove kulture Mirela Ibrahimović Mehanović navela je niz manifestacija koje se već tradicionalno održavaju. Riječ je o Danima evropskog kulturnog naslijeđa, šampionatu horova “Lege artis”, Tuzla film festivalu, Festivalu sevdalinke, te izložbama slika i koncertu Vlatka Stefanovskog u oktobru.

“Mi poručujemo građanima, da su naša vrata otvorena uz sve epidemiološke mjere i nadamo se da ćemo uspjeti realizirati da različit broj ljudi u različitim dešavanjima bude prisutan u BKC-u Tuzla”

Zbog pandemije korona viursa mnogo događaja iz oblasti kulture odgođeno je za kraj godine, zbog čega se u narednim mjesecima očekuje veći broj događaja. Ministarstvo je ove godine, baš kao i prethodne, izdvojilo 120.000 KM za sufinansiranje manifestacija iz oblasti kulture na području TK, rekao je Srđan Mićanović, ministar kulture, sporta i mladih TK.

“I na kraju bih pozvao građane TK i organizatore kulturnih dešavanja da prate pozive u narednom peirodu i da poštujemo svi zdravstvene mjere, ali i ovu godinu da obogatimo kulturnim dešavanjima više nego što ih je bilo u prethodnom periodu”

Osim predstava, izložbi slika, koncerata Tuzlaci vole pročitati dobru knjigu. Mnogo je onih koji više vole knjigu u printanom izdanju nego u digitalnom. Posebno je to bilo upečatljivo tokom perioda izolacije kada je gradska biblioteka radila u izmijenjenim okolnostima. Ipak, to ih nije spriječilo da pored uobičajenih aktivnosti organizuju i izložbe, te da obilježavaju značajne datume. To najavljuju i za naredni period. Mirna Trifković direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Derviš Sušić Tuzla.

”Biblioteka će u septembru upriličiti drugu postavku izložbe fotografija ‘Između memorije i zaborava’. Naime, fotografije vjerno predstavljaju naš grad iz vremena prošlog stoljeća i to na način predstavljanja gradskih kvartova, ulica, parkova, panorama i prepoznatljivih objekata od kojih veliki broj danas i ne postoji. Za 24. septembar planirano je predavanje prof.dr. Izeta Šabotića o temi ‘Kulturno naslijeđe, značaj identiteta države’. 20-ti oktobar otvorit ćemo sa projekcijom dokumentarnog filma posvećenog Nedžadu Ibrišimovuću pod nazivom ‘Igra riječi i sjena’, Mirna Trifković, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke ‘Derviš Sušić0 Tuzla.”

Obzirom da se oktobar obilježava kao mjesec knjige tada su planirane promocije knjiga tri autora. Također, u okviru ovog mjeseca bit će upriličeno i stručno predavanje iz oblasti bibliotekarstva, ali će biti i prikazan dokumentarni film pod nazivom Tu pored nas.