Od 20. oktobra do 20. novembra građani Tuzle, ali i svi zainteresovani imat će priliku posjetiti izložbu minijature u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Ova izložba bit će priređena u okviru kulturne manifestacije 10. Bijenala. Cilj manifestacije jeste afirmacija minijature kao specifičnog likovnog izraza.

Tokom ovog mjeseca samo za ljubitelje koncertne djelatnosti Bosanski kulturni centar Tuzla pripremio je bogat program. Tako će već ove srijede publika moći uživati u koncertu makedonske dive Kaliopi. Također, BKC je domaćin i Tuzla film festivala koji će biti otvoren 12. oktobra filmom Taxi blues. No, iz uprave Bosanskog kulturnog centra očekuju da će ovogodišnje jubilarne 10. Bijenale ”Umjetnost minijature BiH” izazvati najveću pažnju.

Hari Ejubović, profesor umjetnosti:

”Pred nama je 150 autora negdje oko 350 radova, selekciona komisija će napraviti selekciju radova tako da ćemo poslije njenog rada znati koji će radovi ostati i koji će autori ostati za izložbu”.

Radove je odabrao stručni savjet od pet članova, a izložba će biti otvorena 20. oktobra i trajat će do 20. novembra. Kada su u pitanju kategorije za izlaganje one su različite: od slikarstva, grafike, do skulpture i instalacije, objašnjava Ejubović:

”Ove godine smo dobili manje radova, ali smo dobili kvalitetnije umjetnike i na prvi pregled radova radi se o kvalitetnijim radovima. Mislim da ćemo sljedeće Bijenale napraviti pomake u organizaciji i konceptu. Ovo je Bijenale BiH i imamo goste i umjetnike iz regiona i Evrope to je naravno jako značajno. I oni dolaze kada se dodjeljuje nagrada. To je posebna nagrada. Tako da sam zadovoljan. Pozvao bih sve da dođu i pogledaju izložbu..’.

Među članovima umjetničkog savjeta je i Siniša Vidaković, historičar umjetnosti iz Banjaluke koji objašnjava da je ovogodišnje Bijenale nešto zahtjevnije u odnosu na dosadašnja:

Raspon tema je raznovrstan, ono što je bilo ograničavajuće jeste da se morao poštovati format 10×10. Za one koji izlaze iz medija slike u treću dimenziju to je bio zahtjevniji zadatak. Danas počinjemo sa radom pa ćemo vidjeti koliko su umjetnici uspjeli u tome. Radovi dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i imamo nekoliko radova i iz inostranstva”.

U konačnici, cilj Bijenala jeste promocija minijature kao specifičnog likovnog izraza. Važnost samog događaja ne ogleda se samo kroz promociju likovnog stvaralaštva, ističu organizatori,  nego je njen značaj veći jer se radi o manifestaciji koja doprinosi razvoju kulture Tuzle, Tuzlanskog kantona i same Bosne i Hercegovine.