Oko 200 učesnika pohađalo je besplatne časove programiranja u Behram-begovoj medresi u Tuzli i to u okviru 11. Tuzlanskog ljetnog instituta. Organizatori su, osim Behram-begove medrese, i Katolički školski centar te organizacija BILD – Inicijativa za lokalni razvoj u BiH.

Informacione tehnologije su velika šansa za mlade – poručeno je sa ovogodišnjeg Ljetnog instituta u Tuzli. Tačnost ove izjave potvrđuje podatak da ovom sektoru u našoj zemlji nedostaje više od pet hiljada osoba. Ovu šansu prepoznao je Mladen Ristić, učesnik jednog od Ljetnih instituta u Doboju, ali i ovogodišnjeg u Tuzli:

Neki moji prijatelji su u Gimnaziji u Doboju išli na Ljetne institute pa sam i ja krenuo. Poslije sam, uz pomoć Inicijative za lokalni razvoj u BiH (BILD), dobio posao u Tuzli. Sada ovdje živim i radim.

Obuke na Ljetnom institutu su bile besplatne:

Ja sam obuku pohađao pola godine jer sam imao prethodno iskustvo. Inače je potrebna otprilike godina ili godina i po da se dođe do nivoa koji je potreban za dovijanje i obavljanje posla,

dodaje Mladen.

Ljetni institut nudi mladima kombinaciju radionica, ali i učenje online uz pomoć vrhunskih mentora.

Do sada je više od hiljadu polaznika prošlo kroz Tuzlanski ljetni institut gdje su učili engleski jezik, kompjuterske tehnologije, programiranje i poduzetništvo. Časovi su koncipirani tako da svaki polaznik može da izabere jedan od aspekata kojim će se baviti,

objašnjava Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese Tuzla.

Vrijedi istaći da je nakon obuke, učenja i unapređivanja svog znanja tokom dosadašnjih Ljetnih instituta, više od 40 osoba zaposleno u različitim kompanijama kao softver programeri.

IT sektor ima veliku potrebu za radnicima. Svake godine sve je manje djece ovdje i najefikasniji način dolaska do posla je putem IT-a. Ovdje je sa nama i momak koji je sada profesionalan developer. Želim da kažem da nije potrebna diploma nego vještina! I IT sektoru je upravo potrebna ta vještina,

kaže Christopher Bragdon, direktor BILD-a.

Upravo traganje za vještinama koje će učenicima značiti kada izađu na tržište rada svojim učenicima savjetuje i Žana Altumbabić, direktorica u Općoj gimnaziji Katoličkog školskog centra “Sv. Franjo” Tuzla:

Mi smo sretni što smo već pet godina dio lijepe priče zajedno sa Behram-begovom medresom i BILD organizacijom. Naši učenici imaju i sada prigodu učestvovati na radionicama, posebno mislim na IT sektor koji je aktuelan i to smo prepoznali kao važno i ponudili smo svojim učenicima.

Znanje iz programiranja je traženo na tržištu rada i mogućnost je za mlade da pronađu posao i ostanu u Bosni i Hercegovini. Ljetni institut je tako svake godine šansa više za osobe koje imaju sklonost ka programiranju, ali i za one koji se žele po prvi put okušati u ovoj oblasti. S druge strane, iz Evropske unije u narednom periodu također planiraju izdvojiti oko 30 miliona eura za zemlje Zapadnog Balkana kako bi razvile svoj IT sektor.