Šesnaestogodišnji mladić iz Ilijaša, Husejn Barjaktarević jedan je od najboljih harmonikaša na svijetu. Ovu titulu dobio je nakon što je u Švajcarskoj u oktobru ove godine na međunarodnom takmičenju osvojio treće mjesto u konkurenciji 19 takmičara iz deset zemalja.

Bosna i Hercegovina oduvijek je poznata kao područje odakle dolaze vrsni pjevači i muzičari. U toj kategoriji je i šesnaestogodišnji Husejn Bajraktarević koji je dosad osvojio brojne nagrade i pehare na takmičenjima u regiji i svijetu. Kao predstavnik Bosne i Hercegovine, nedavno je u konkurenciji juniora osvojio treće mjesto u kategoriji klasična harmonika na Svjetskom kupu u Švajcarskoj. Mladi Husejn je ovaj veliki uspjeh ostvario u konkurenciji 19 takmičara iz deset zemalja.

Prije svega, dabran sam na takmičenju u Ugljeviku 2021. godine kao predstavnik BiH na Svjetskom kupu koji se održao u Švicarskoj u oktobru ove godine od internacionalnog žirija. Pripreme su bile intenzivne, vježbalo se danima. Takmičenje se održavalo od 4. do 9. oktobra i nastupio sam u dvije etape, odnosno dva kruga. Atmosfera je bila na vrhunskom nivou. Takvo jedno svjetsko takmičenje, odlična organizacija, fini ljudi, muzičari, odličan žiri. Bilo je 19 učesnika u mojoj kategoriji iz deset zemalja. U pitanju su zemlje poput Njemačke, Francuske, Italije, Kazahstana itd. Stvarno je bilo zahtjevno takmičenje. Prvo mjesto je iz Njemačke, a drugo iz Litvanije.

Bajraktarević je inače učenik drugog razreda na Odsjeku harmonika, u klasi profesorice Melite Čičić. Husejn kaže da je vrlo važna ljubav prema harmonici, posebno za postizanje najvećih uspjeha na svjetskom nivou, ali ovaj mladi harmonikaš napominje da je vježbanje vrlo važno za napredak i velike rezultate. Kaže da je na takmičenju vladalo veliko isčekivanje i da je poseban osjećaj kada neko tako mlad shvati da je među tri najbolja u svijetu u harmonici.

“Učenik sam srednje muzičke škole u Sarajevu u klasi profesorice Melite Čičić koja je proteklu godinu dana mnogo doprinijela mom radu i napretku. Prije nje u osnovnoj muzičkoj školi bio je profesor Enes Fazlić koji je sa mnom došao do toga da mogu biti u klasi jedne takve profesorice. Pripreme su bile intenzivne, svaki dan se vježbalo i sa profesoricom i individualno. Sve je počelo tako što sam upisao osnovnu muzičku školu i vremenom sam napredovao. Ja i moji roditelji koji su mi najveća podrška, primijetili smo da ima potencijala za nešto više. Svaki muzičar bi trebao da svira svaki žanr, a najbiža mi je klasična muzika i naša narodna muzika. Imam dosta prijatelja koji su htjeli da upišu muzičku školu, pa uz pomoć mene, da razmijenimo mišljenja, družimo se, vježbamo skupa.”

Na takmičenje u Švajcarsku je otišao uz podršku roditelja i opštine Ilijaš, a za svojih 16 godina, osvojio je 17 nagrada na internacionalnim takmičenjima, od kojih posebno izdvaja pobjedu na Akkordeonfestu u Grazu.

U dosadašnjoj karijeri, bilo je 17 prvih nagrada na internacionalnom nivou.

Plan ovog mladog harmonikaša je da završi srednju školu, upiše akademiju, kao i da nastavi da se takmiči u državi, regiji i Evropi, jer jedna od najljepših stvari je predstavljati svoju zemlju u svijetu.


Danka Zakić

Završila prvi i drugi stepen Ekonomskog fakulteta u rodnoj Bijeljini, a sticajem okolnosti kao master ekonomije počela da radi kao novinar i, sa skoro 30 godina, shvatila da je to nešto u čemu se pronalazi – rad na terenu i sa ljudima, a ne osam sati druženja sa ciframa. Bivši odbojkaš, ljubitelj pisane riječi i izražavanja unutrašnjih osjećaja i misli kroz pisanje, a istovremeno zaljubljenik u muziku i fotografiju. Obzirom na ljubav prema novinarskom poslu i fotografiji, rad bez radnog vremena je nešto što ne može da padne teško, jer je potrebno u svakom momentu pronaći nešto što drži pažnju i pruža relaksaciju i zadovoljstvo u poslu.