Prije godinu dana pažnju Zeničana privukao je hobi glumice BNP-a Zenica Selme Alijagić Mehanović. Riječ je šivanju ženskih torbi sa različitim motivima. Početkom ovog mjeseca Selma je sa nekoliko svojih saradnica pokrenula Tradicionalni krojački obrt, koji se po svojim proizvodima, načinu rada i samom ambijentu radnje, razlikuje od postoječih krojačkih radnji.

Eksterijer Selminog obrta krasi veliki mural, autora Viktora Baškarada, na kome se nalazi žena za šivaćom mašinom. O radnji pod nazivom „Torbejarabi“, razgovarali smo upravo sa njnom pokretačicom, Selmom Alijagić Mehanović. Šivanje torbi opisuje kao potrebu za kreativnim izražavanjem:

„Ja sam samo osjetila potrebu da se dodatno kreativno izrazim. Osjetila sam neki poziv, nešto me je privuklo, a tada je bio i kurs za šivanje u Medici, koji polaznice za četiri mjeseca nauči da pristojno sašiju neki odjevni predmet. Završila sam taj kurs, a privlačilo me je da šijem torbe“

Ističe kako je htjela izbjeći već postojeći model po kome se šiju torbe, koje asociraju na promotivni materijal, te im je odlučila dati svoj pečat. Na zidovima radnje „Torbejarabi“ nalaze se i fotografije meksičke umjetnice Fride Kahlo, koja je čest motiv na torbama, jer Fridin lik i djelo sadrži snagu i simboliku:

„Frida je tu zbog jake ženske linije, njenog života, njene umjetnosti….Inspiraciju crpim iz historije umjetnosti i pop kulture, interesuju me motivi koji su duhoviti. Kupujem materijale i aplikacije koje bih ja nosila, a ako dobro uvežem kombinacije boja sa aplikacijom, onda je to proizvod koji sigurno nalazi svog kupca“

Put do registrovanja obrta i „legalizovanja“ ideje Torbejarabi nije bio lagan. Poteškoće sa kojima su se ove žene susretale nisu ih obeshrabrile, te su nakon malo dužeg puta uspjele sprovesti svoju ideju. Pored Selme trenutno u radnji „Torbejarabi“ kreiraju i stvaraju Amela Hasanbegović, Amra Talić Kadrić, Majda Husaković i Lana Delić. Pored entuzijazma kojih ih je vodio do cilja, podršku su imale i od udruženja Medica Zenica:

„Voljela bih istaći pomoć Medice Zenica, jer je to organizacija koja se tako snažno bori za žene, najčešće za žene žrtve nasilja. Ali podržavaju i žensko poduzetništvo, te su nas podržale sa novčanim iznosom, koji smo uložile u materijale, što je jako bitno za početak“

U vremenu kada smo konstantno bombardovani lošim vijestima, kao što su odlazak ljudi iz BiH i nezaposlenost, primjer radnje„Torbejarabi“ je jedna od svijetlih tačaka koje pružaju nadu i motivaciju.