Gastronomska manifestacija stare bosanske kuhinje održana je na Prirodno matematičkom fakultetu u Tuzli. Studenti Odsjeka za geografiju – usmjerenja Turizmologija, prezentovali su svoje znanje I vještine. Mnoga bosanska jela našla su se na stolu, a pratila ih je dobra sevdalinka uz harmoniku, staru bosansku nošnju I folklore.

Za nepunu godinu Talib će postati Bachelor turizmologije, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli. Kako bi unaprijedio svoja profesionalna znanja i vještine, ove godine učesnik je Gastronomske manifestacije.

“Mislim da je praktični dio na ovom fakultetu vrlo bitna stvar jer turizam je više praksa nego teorija. Turizam je jedna od rastućih grana u BiH, mi smo država koja ima mnogo toga za ponuditi, a naglasak je na gastronomiji” – naglasio je Talib Hamidović, student PMF-a.

Asja, studentica prve godine, iako još uvijek nema predmet Gastronomski turizam, zainteresovana je za ovu oblast.

“Ovakve manifestacije nam dokazuju da naša tradicija nije izumrla kako mnogi misle i upravo naša generacija se trudi da očuva te vrijednosti, smatram da smo na dobrom putu. Očekujem da će svake godine program biti sve bogatiji” – rekla je Asja Suljić, studentica PMF-a.

Da će tako zasigurno biti, dokaz je i ova manifestacija, koju tradicionalno organizuje Odsjek za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta.

“Naši student na Odsjeku za geografiju na studijskom program Turizmologija imaju priliku da na trećoj godini slušaju Gastronomski turizam gdje se upoznaju sa gastronomijom, nacionalnom i internacionalnom kuhinjom u svijetu, kao važnošću gastronomske ponude kao neizostavnog elementa u turističkoj ponudi, ali s osvrtom na gastronomski turizam u BiH” – kazala je Nedima Smajić, viša asistentica Odsjeka za geografiju na PMF-u.

Tako su studenti na praktičan način prezentovali usvojena znanja i vještine. To će im u mnogome pomoći pri pronalasku posla.

“Strategija razvoja turizma u Tuzlanskom kantonu prepoznaje gastronomiju kao motiv i kao resurs. Kada se naši studenti nađu na tržištu rada, imat će i teoretskog i praktičnog znanja. Ovaj događaj pokazuje da imaju znanja da kreiraju manifestacije koje govore o kulturi našeg prostora, o kulturi gastronomije” – istakao je Semir Ahmetbegović, voditelj Odsjeka za geografiju na PMF-u.

Predstavljajući tradicionalna bosanska jela, njegujući kulturu starih bosanskih nošnji i pjesme, ovom prilikom studenti su pokazali svoj rad i onima koji će akademskim putem tek krenuti.