U Galeriji savremene umjetnosti Manifesto su u toku radovi, no to nije spriječilo da mladi umjetnici pokrenu kampanju – Šest hiljada cenera. Adna Muslija, Ajla Salkić, Kemal Bektešija i Benjamin Čengić su četiri mlada prijatelja koji su poželjeli od ovog prostora napraviti Galeriju savremene umjetnosti Manifesto.

U početku to je bila nomadska galerija, jedina takve vrste u BiH, što je podrazumijevalo da moraju posuđivati prostore kako bi organizovali razne kulturne događaje. Općina Stari Grad im je u februaru ove godine  dala u najam prostor koji se nalazi na vrlo atraktivnoj lokaciji u gradu Sarajevu, u Despićevoj ulici. No ipak da bi sve moglo funkcionisati kako treba potrebno je galeriju renovirati. Zato im je potreban novac pa su odlučili pokrenuti kampanju nazvanu šest hiljada cenera. Više o ovoj akciji za OP govori direktor Galerije savremene umjetnosti Manifesto Benjamin Čengić koji kaže da su do sada skupili 25% ukupne sume novca koja je potrebna da se galerija dovede u “izvrsno stanje”.

“Sama situacija u savremenoj umjetnosti, odnosno na sceni savremene umjetnosti, rekao bih da nije dovoljno razvijena i nije značajna. Postoji nekoliko umjetnika koji se bave savremenom umjetnošću, ali ne postoji scena kao takva, odnosno ne postoji nešto što se okuplja i ne postoji tržište umjetnina. I mi želimo kroz ovaj prostor i kroz svoj angažman i rad da to promijenimo.”

Također, Čengić ističe da u Sarajevu ne postoje prostori u koje nepoznati umjetnici mogu izložiti svoja djela. To zaista predstavlja problem za mlade umjetnike.

“Galerija savremene umjetnosti Manifesto će biti prvi takav prostor. Mislim da itekako znači. Osim toga što će mladi umjetnici moći da izlažu svoje radove i da ih prodaju kroz aktivnosti Galerije Manifesto, oni će isto tako moći da se razvijaju i da rade na svojim vještinama i na svom znanju jer osim izlagačke i prodajne djelatnosti, mi u ekipi planiramo i niz edukativnih programa koji će biti kako teoretski, tako i praktični programi. Mislim da ovaj prostor ima potencijal da zaista mladim umjetnicima pruži ono što im je potrebno, u svakom smislu.”

Čengić navodi da je jedan ovakav poduhvat neophodan u BiH.

“Postoji određena sistemska podrška koju kultura dobija kroz grantove, međutim ona je neznatna. Mi smo se odlučili na ovaj korak baš da promijenimo to. Želimo da stvorimo komunikaciju sa državnim nivoima i sa sistemom ove države i da pokušamo da utičemo baš u tom smislu. Da uspostavimo neke kanale koji su potrebni za razvoj umjetnosti i kulture.”

Naši sagovornici ističu da moramo znati da ni jedno društvo ne može funkcionisati na pravi način bez doze umjetnosti.  Kao i u svim sferama života i tu je potrebno posebno dati podstrek mladima. Stoga je ovaj projekat od izuzetnog značaja.