Izložba prati žene i muškarce iz različitih sredina, oslikavajući njihovu borbu za feminističku i queer ravnopravnost u Bosni i Hercegovini. Autorka izložbe je Elodie Grethen, koja nudi savremeni prikaz aktivista, umjetnika i ljudi koji svojom seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetom dovode u pitanje tradicionalne obrasce rodnih podjela u poslijeratnom društvu.

Pripremila Biljana Matijević, novinarka OP-a.

Fokusirajući se na Sarajevo, ova serija stvara fantazijski portret glavnog grada Bosne i Hercegovine i polaže pravo na jednako i univerzalno pravo na grad (Henri Lefebvre). Fotografije nude siguran prostor – idealizovano i imaginarno utočište, koje još ne nalazi svoj prevod u javnom prostoru i stvarnosti, gdje rodno izražene teritorije i dalje jačaju patrijarhalne obrasce.

Elodie Grethen je francuska umjetnica i fotografkinja. Živi i radi na relaciji Austrija  – Francuska. Studirala je fotografiju u Školi umjetničke fotografije Friedl Kubelka u Beču, gdje je diplomirala 2018. godine. Dobitnica je više nagrada i stipendija, a od 2015. aktivno izlaže u Austriji i u svijetu.

Izložba, koju je podržao i Sarajevski otvoreni centar, organizuje se povodom Dana izlaska iz ormara (Coming Out Day), koji se svake godine obilježava 11. oktobra.

Otvorenje izložbe je u utorak, 12. oktobra 2021. u 19 sati u Galeriji MAK u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH uz nastup DJ Elmæ  u 20 sati. Izložba će ostati otvorena za javnost do 22. oktobra 2021. godine.