Mnogo je zajednica širom Bosne i Hercegovine koje ponosno baštine tradiciju proizvodnje domaćih, autohtonih prehrambenih proizvoda o kojima svaki stanovnik zna ponešto, a bez kojih posjetioci ne odlaze kući. Nadahnuti historijom svojih zajednica, jedinstvenom kvalitetom proizvoda i željom za usavršavanjem, mali proizvođači kao i veće bh kompanije posvećeni su širenju proizvodnih kapaciteta i uvođenju najnovijih tehnologija, čime se plasiraju kvalitetniji proizvodi na domaće i inostrane police te stvaraju nove prilike za zapošljavanje i rast lokalnih zajednica. 

Mesna industrija Semko iz Visokog jedna je od većih bh kompanija u proizvodnji i preradi mesnih proizvoda. Osnovna djelatnost kompanije podrazumijeva preradu mesa, proizvodnju suhomesnatih, polutrajnih, barenih i oblikovanih proizvoda od usitnjenog mesa. Povećanjem obima proizvodnje, kompanija je uvidjela potrebu za nabavkom savremenijih mašina te je uspješno aplicirala za podršku Evropske unije kroz projekat EU4Agri. Odobrenim sredstvima omogućena je nabavka dvije mašine koje su kompaniji bile najpotrebnije za proširenje kapaciteta, objašnjava Lamija Karalija – Laletović, tehnolog kompanije Semko. „Samim ovim projektom mi smo omogućili povećanje produktivnosti, efikasnosti i proširenje naših kapaciteta u proizvodnji, a naravno, u sve to uklapa se i mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta“.

Zahvaljujući podršci Evropske unije i kupreška mljekara „Kupres Milch“ je unaprijedila svoje kapacitete za proizvodnju, rješavajući ključno pitanje nedostatka prostora za skladištenje proizvoda. Kupreška mljekara je kroz projekat nabavila novu zrionicu koja im je omogućila da količinu mlijeka koja je u pandemijskim uslovima ostala ista, dok se smanjila distribucija, prilagode novim uslovima na tržištu i omoguće savremen prostor za skladištenje sira bez gubitaka sirovine ili gotovog proizvoda, objašnjava Smail Žilić, vlasnik mljekare „Kupres Milch“: „Sir je morao da ostane duže na zrenju i u hladnjači od onog što je predviđeno i onda dođete u problem da nemate gdje da skladištite. Projekat Evropske unije EU4Agri je u našoj mljekari to riješio“.

Potencijal i prilike za rast i razvoj poljoprivrede i ruralne proizvodnje širom Bosne i Hercegovine poticaj su za sistemska ulaganja i jačanja sektora. Brojnim inicijativama i projektima za jačanje ovih grana bh privrede, Evropska unija podržava stvaranje novih radnih mjesta, jačanje lokalnih zajednica, uvođenje novih proizvodnih tehnologija i poticanje ruralne ekonomije Bosne i Hercegovine u cilju obezbjeđenja kontinuiranog i stalnog rasta privrede i unapređenja kvalitete života građana.

Serijal Periskop je nastao u realizaciji Delegacije EU u BiH i Omladinskog programa BHRT-a. Sve priloge možete poslušati u emisiji Infopol srijedom od 23.03h.