Udruženje “Žena BiH” Mostar implementira projekat edukacije žena i djevojaka o osnovnim ljudskim pravima, sa fokusom na marginalizirane grupe i ruralna područja, a jedan od ciljeva projekta je izrada Bazične studije sa preporukama. Projekat je finansijski podržao Kanadski fond za lokalne inicijative (CFLI), a implementira se širom Hercegovine, odnosno u osam lokalnih zajednica.

Udruženje “Žena BiH” je neprofitna i nevladina organizacija, koja djeluje na prostoru Mostara i Bosne i Hercegovine od 1994. godine. Osnovni cilj udruženja je bio i ostao pružiti direktnu pomoć djeci i ženama u borbi protiv svih oblika nasilja. Pored sigurne kuće, SOS telefona, besplatnog pravnog savjetovališta i mnoštva drugih usluga za žene, bave se i projektnim aktivnostima, ističe Arnela Buzaljko, PR Udruženja.

“Projekat koji trenutno implementiramo je projekat pod finansijskim pokroviteljstvom Kanadskog fonda lokalnih inicijativa. Projekat se sprovodi u osam lokalnih zajednica, a to su Prozor-Rama, Jablanica, Čitluk, Široki Brijeg, Stolac, Neum, Ljubinje i Trebinje. Te lokalne zajednice su, po nama, zajednice koje su nepravedno zanemarene, odnosno zajednice u kojima je postojala zaista velika potreba za rad na ovoj problematici. To su zajednice u kojima je našim prethodnim terenskim radom utvrđeno koliko malo omladina, posebno djevojke i žene, uopće znaju o svojim ljudskim pravima, o rodnoj ravnopravnosti, te o mnoštvu tema koje utiču na njihov život.”

Buzaljko ističe veliku važnost ovog projekta, posebno stavljajući u fokus mlade djevojke I žene. Cilj je da one usvoje znanja koja će im omogućiti kreiranje vlastitih stavova i životnih ciljeva.

“Vidjeli smo na terenu da mlade djevojke nisu aktivne u politici, čak do te mjere da i ne glasaju. A ako i glasaju, to je po nahođenju muških glava iz porodice. Apsolutno nemaju svoje mišljenje. Sve to želimo da promijenimo ovim projektom. Želimo da gradimo demokratsko društvo želimo da gradimo generacije djevojaka, koje žele da znaju šta žele od života i da na tome rade.”

Za izradu bazičnih studija provedeno je 800 anketa. Rezultati anketa bit će predani relevantnim institucijama koje se bave ovim problemom.

“U sklopu projekta pored anketa i pored navedene bazične studije, isplanirano je da se održe 4 radionice. Svaka od tih radionica će da uključi ili je već uključila dvije lokalne zajednice koje su geografski najbliže jedna drugoj. Jedna je bila održana za Ljubinje i Trebinje, druga za Stolac i Neum. Ostale su nam još dvije da završimo ciklus radionica. U principu, cilj radionica je da se učesnice informiraju i educiraju o rodnoj ravnopravnosti, o njihovim ljudskim pravima, načinima, mjestima i mehanizmima za ostvarivanje istih.”

Reakcije svih učesnica su bile više nego pozitivne, sklopljena su nova poznanstva, a učesnice su dobile mnogo korisnih informacija o projektnoj tematici.