Na području Bijeljine postoji nekoliko osnovnih i područnih škola, ali OŠ „Sveti Sava“ se izdvaja zbog čovjeka koji se nalazi na njenom čelu. Za sedam godina, koliko je direktor ove škole, svaki ljetni raspust je proveo na skeli i u radovima na zgradama ove škole. Na ljetnim raspustima, Đorđu Mirkoviću, direktorsko odijelo zamijeni radno odijelo, a olovku građevinski alat.

Pripremila Danka Zakić, novinarka OP-a.

Đorđe Mirković, direktor bijeljinske Osnovne škole „Sveti Sava“ drugačiji je od „klasičnih“ direktora osnovnih škola kakve smo navikli da viđamo. Preko 30 godina radi u ovoj školi prvenstveno kao nastavnik Muzičke kulture, a posljednjih sedam godina preuzeo je ulogu direktora. Kako i sam za sebe kaže, po prirodi je graditelj, a prvenstveno smatra da na neki način duguje ovoj školi i to je jedan od glavnih razloga zašto je odlučio da „zasuče rukave“ i počne da radi na ovakav način na njenom uređenju zajedno sa svojim kolegama. U ovoj školi je radio i njegov pradjeda, a pohađale su je i njegove kćerke, a sada je pohađa i unuče. Sve to su kockice koje su sastavile ovu priču i povod da sebe stopostotno da školi.

„Kada sam došao na mjesto direktora, zatekao sam školu u lošem stanju – sa trakama, poljskim toaletima, porušenim šupama sa neosvjetljenim školskim dvorištem i parkom ispred škole. Sve je to bilo ruglo škole koje mi je nekako je zasmetalo i onda sam krenuo da radim jedno po jedno. Imao sam podršku medija, dobio sam krila od medija, od pojedinih roditelja i to je otišlo u javnost. Bilo je i zlonamjernih komentara, ali su u suštini svi komentari pozitivni i oni su mi dali podstrijek da nastavim i da ne stajem. Sedam godina sam direktor, sedam godina nisam otišao na godišnji odmor i nije mi žao, jer sam svih sedam ljetnih raspusta radio u školi – malterisanje, farbanje, krečenje do zidanja, rušenja itd. Osjećam se zadovoljno. Sad kad dođem u školu i vidim kako je to lijepo sređeno, osjećam se zadovoljno i srećno i znam da sam nešto ostavio iza sebe.“

Jedan od glavnih povoda za ovaj razgovor su mnogobrojne donacije koje se slivaju u ovu školu. Za sedam godina koliko je Mirković na čelu škole, mnogo toga je renovirano zahvaljujući novčanim sredstvima koja su pristizala od Vlade, Ministarstva, lokalnih preduzeća, kao i bivših učenika škole. Posljednja takva donacija je donacija bivšeg učenika Brane Perkovića koji već godinama radi u inostranstvu. Prošle godine, donirao je 27.000 KM, dok je ove donirao 41.000 KM zahvaljujući čemu su renovirani aneks male škole, kao i 14 toaleta.

„Moram njega da istaknem, da ga stavim na prvo mjesto. To je bivši učenik naše škole, kome sam i ja predavao jedno izvjesno vrijeme. On je donirao, prošle godine, 27.000 KM kada smo sredili aneks gdje nam idu najmlađi učenici. Uradili smo stepenište, uradili smo holove i sve lijepo složili. Ove godine nam je donirao 41.000 KM da uradimo 14 toaleta koje smo kompletno renovirali – od zidova, plafona, do pločica, sanitarija. Kompletnu sanitariju smo promijenili. Tako da su to sasvim novi toaleti kao u hotelu sa šest zvjezdica, kako ja volim da kažem.“

Pored nabrojanog, ovo ljeto im je proteklo radno kao i svako prethodno, kada su uspjeli još mnogo toga da urade. Mirković ističe da su i ovo ljeto imali nekoliko donacija i da su pored redovnog renoviranja prostorija koje su im preostale, uspjeli da odrade kompletnu LED rasvjetu, ali i rampu za učenike sa poteškoćama u razvoju. S obzirom da krajem sljedeće godine odlazi u penziju, kako kaže, želi da školu ostavi u odličnom stanju, ali i da renovira sve osim jednog – kancelarije direktora.

„Moram da pomenem da smo pored sanacije toaleta, ovog raspusta sanirali i renovirali tri kancelarije. To je donacija preduzeća „ZD Lux Invest“, jednog našeg sugrađanina, koji se, takođe, bavi privatnim biznisom. Donacija je u vrijednost od 8.000 KM. Rekonstruisali smo tri kancelarije – knjigovodstva, pedagoga i psihologa. Osim toga, ovog ljeta smo dobili i donaciju od kompanije „Spark“ koju drže roditelji našeg učenika koji trenutno pohađa našu školu. Oni su nam donirali LED rasvjetu u dva aneksa – maloj školi i gimnaziji. Kompletna LED rasvjeta kao donacija uopšte nije malo. Imali smo donaciju „CSP“ i „Sakramentski“ d.o.o.,  zahvaljujući kojoj smo uradili rampu za učenike sa poteškoćama u razvoju.“

Direktor ove bijeljinske osnovne škole ima još mnogo planova, a jedan od najvećih je nova zgrada pekare čija je realizacija u toku, kao i izgradnja velike dvorane, s obzirom da škola posjeduje malu salu koja nije uslovna da bi se u njoj obavljali časovi fizičke kulture na način na koji je to potrebno.