Skoro godinu dana studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli ne obavljaju praktičnu nastavu i klinički staž. Nakon održanog protesta pred rektoratom tuzlanskog Univerziteta neke stvari su pomjerene sa mrtve tačke. Studenti bi, poručeno je nekoliko dana nakon održanog sastanka u rektoratu, uskoro mogli početi obavljati praktičnu nastavu i klinički staž.

Praktična nastava i klinički staž za studente Medicinskog fakulteta počet će drugog marta. Nakon brojnih uzaludnih zahtjeva i poruka uslijedio je protest koji je, poslije se ispostavilo, bio pravi potez tuzlanskih studenata. Svi su oni svjesni da će sutra nečiji život biti u njihovim rukama, stoga je praktično znanje najvažniji aspekt ovog poziva. Amila Omersoftić, predsjednica SPUT-a.

”To su budući zdravstveni radnici, neki su za šest mjeseci ljekari, a nisu prošli krucijalne vježbe, najbitniji dio nastave. Zbog toga su izuzetno zakinuti, to neće biti problem samo za studente nego za populaciju. Predstavlja problem jer se obrazuje kadar koji nije imao dodira sa osnovnim stvarima iz struke.”

Studenti su svoja prava tražili više puta na različitim adresama. Univerzitet je ovoga puta organizovao sastanak u rektoratu na jednom mjestu i to se pokazalo kao pravi potez. Vesna Bratovčić, prorektorica za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu UNTZ.

”Studenti su nekoliko puta obavljali razgovore kako sa menadžmentom, tako i sa predstavnicima ministarstva. Slali su ih na različite adrese, pa se Univerzitet odlučio da sve relevantne aktere okupi na jedno mjesto sve relevantne sudionike.”

Također, direktor UKC-a Vahid Jusufović ističe da će uraditi analizu i razmotriti kakve bi korake mogli napraviti da studenti obave potrebnu praksu.

”Vidjet ćemo šta je potrebno uraditi da bi studenti boravili u prostorijama. Iz razumljivih razloga je to bilo do sada nemoguće. Kao direktor i kao nastavnik bio bi sretan da ljetni semestar otpočnemo na normalniji način.”

Na sastanku u rektoratu zadužen je Krizni štab da donese uredbe koje će omogućiti provedbu svega dogovorenog na sastanku – prije svega da obezbijedi dozvolu ulaska studentima u zdravstvene ustanove, kako kaže Maida Mulić, predsjednica Kriznog štaba.

”Obzirom da su svi akteri pozitivno orijentisani i svi su svjesni važnosti dobijanja znanja za studente Medicinskog fakulteta i srednje škole. Ovim sastankom će biti sve pozitivno riješeno, ne odmah danas, ali ćemo imati temelje za održavanje nastave na UKC i u Domu zdravlje Tuzla.”

Sastanku su prisustvovali i predstavnici ministarstva obrazovanja i nauke iz kojeg poručuju da je odnose institucija potrebno unaprijediti. Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

”Ovdje treba riješiti pravne odnose između Univerziteta u Tuzli i UKC-a Tuzla. Za sada je najvažnije, poštujući sve naredbe, najvažnije je da studenti krenu sa praktičnom nastavom na UKC-u.”

Na sastanku je posebno naglašeno da klinički staž neće biti doveden u pitanje. O tome će se institucije usaglasiti do početka marta.