Malo ko je mogao očekivati da će veliki uspjeh “Iron Mana” zapravo označiti početak ere superherojskog filma ali i početak tzv. Marvelovog univerzuma.

Hollywoodski blockbuster filmovi prevalili su daleki put od svojih početaka. U periodu koji će netom uslijediti nakon pojavljivanja prvog zvaničnog blockbustera, filma “Ralje” Stevena Spielberga 1975. godine, neki sasvim drugačiji naslovi vladali su američkim i svjetskim kino tržištem. Bili su to filmovi poput “Leta iznad kukavičjeg gnijezda”, “Taksiste” ili “Apokalipse sada”, sve redom besmrtni umjetnički klasici. Danas je međutim neko sasvim drugo vrijeme. Ako pogledamo listu najgledanijih ostvarenja prošle 2018. godine, možemo primijetiti da se u Top 10 nalazi čak pet superherojskih filmova. Ni u 2019. godini situacija nije mnogo drugačija. U prvih šest naslova tri pripadaju spomenutom žanru, a prvoplasirani film “Osvetnici: Završnica” ruši apsolutno sve rekorde gledanosti i još mu malo nedostaje da zamjeni “Avatara” na prvome mjestu i tako postane planetarno najgledanije djelo svih vremena. “Osvetnici: Završnica” predstavljaju svojevrsnu kulminaciju rada titantske mašinerije za zarađivanje novca – stripovskog i filmskog studija Marvel. Kada je 2008. godine premijerno prikazan film “Iron Man”, riječ je bila tek o izoliranom pokušaju studija da na veliki ekran plasira nekog od svojih popularnih strip junaka. Malo ko je mogao očekivati da će veliki uspjeh “Iron Mana” zapravo označiti početak ere superherojskog filma ali i početak tzv. Marvelovog univerzuma, narativa koji će u sljedećih 11 godina međusobno povezati 22 filma. Riječ je o poduhvatu do sada nečuvenom u filmskom svijetu. Iako novi “Osvetnici” nose podnaslov “Završnica”, radi se samo o privođenju kraju tzv. treće faze univerzuma, ali i o oproštaju od nekolicine značajnih karaktera. Marvel mašinerija naravno nastavlja dalje.

Radnja filma


Na kraju prošlogodišnjeg filma “Osvetnici: Rat beskonačnosti”, ludi titan Thanos uspio je doći u posjed 6 kamena beskonačnosti, koji su mu omogućili da doslovno izbriše iz postojanja pola univerzuma, uključujući i veliki broj Osvetnika, kako bi donio balans u svemiru. “Osvetnici: Završnica” počinje 5 godina nakon strašnih događaja. Promatramo kako se čovječanstvo suočava sa velikom tragedijom, ali i preživjeli Osvetnici. Hawkeye je ostao bez obitelji. Iron Man i Nebula uspijevaju izbjeći brojne opasnosti zaglavljeni u dubinama svemira. Ant-Man pronalazi način kako izaći iz vremenske petlje kvantnog univerzuma. Ostali, Crna udovica, Hulk, Thor, Kapetan Amerika i War Machine se, svako na svoj način, bore sa gubicima i velikim porazom. Jedini očajnički plan koji imaju jeste da pokušaju locirati Thanosa, oduzeti mu Kamenje beskonačnosti i obnoviti stvarnost. Plan je tu; međutim, ekipa djeluje izgubljeno i beznadno. Pravi trenutak da se pojavi Kapetanica Marvel i podigne moral Osvetnicima i pripremi ih za još jedan, konačni sukob sa Thanosom.

“Osvetnici: Završnica” – ostvarenje koje neće razočarati

Vjerovatno najveća vrlina filma “Osvetnici: Završnica” jeste dovoljno snažan fokus na razvoj karaktera a u ovom slučaju i na uvjerljiv, zaokruženi oproštaj od nekih od glavnih junaka. S trajanjem od puna 3 sata, ostvarenje redateljskog para Anthony i Joe Russoa najduži je naslov cjelokupnog Marvelovog univerzuma. No, iako se radi o neuobičajeno dugom trajanju jednog tipičnog blockbustera, istovremeno je to daleko od dovoljno vremena za kakvo uvjerljivo dramsko portretiranje tako velikog broja likova. Mogli smo se uvjeriti koliko se konkurentska stripovsko-filmska kuća DC pati da učini interesantnim svoju “Ligu pravde” kao i sve s njom povezane solo priče. Marvelova dobitna formula čini se da se sastoji u izbjegavanju nepotrebnog kompliciranja, jasnom fokusiranju i viziji te vještom balansiranju avanture, komedije i superherojskog spektakla. Takav pristup njihove filmove čini ne pretjerano originalnim ili inventivnim, uglavnom predvidljivim ali isto tako uzbudljivim i rijetko negledljivim. Ako bi poredili prošlogodišnje Osvetnike “Rat beskonačnosti” sa Završnicom, prvospomenuti bi svakako prošao kao čvršća narativna cjelina. “Završnica” ima određenih problema prvenstveno s tempom. Nakon efektnog emotivnog prologa, slijedi pomalo razvučeni središnji dio filma u kojem su brojni junaci raštrkani na nekoliko manje zanimljivih misija. To sve naravno prije spektakularnog i završnice dostojnog obračuna Marvelovih sila dobra i zla. U konačnici, “Osvetnici: Završnica” ne pomjera nikakve granice filmskog stvaralaštva, ali kao kombinacija nostalgije, posvete prošlim junacima i najave nadolazećih, svakako je riječ o ostvarenju koje neće razočarati milionske horde fanova.


Mario Radišić
Mario Radišić, autor filmskog žurnala Blitz Screen. Dio omladinskog programa BH radija 1 od njegovog početka 2008. godine, najprije uz emisiju Cinema Express, a zatim Blitz Screen. Po profesiji video editor, po vokaciji filmofil. Filmska kritika je proizvod znanja i zanimanja. Refleksije o umjetnosti pokretnih slika iz jedne malo drugačije perspektive.