Početkom januara, Gradska uprava Bijeljina je potpisala ugovore sa 218 studenata. To je rekordan broj studenata kojima je Bijeljina do sada dala stipendije. Zajedno sa ovim stipendijama, Grad Bijeljina ove školske godine ukupno stipendira 364 studenta i učenika. 

U Bijeljini su potpisani ugovori o stipendijama sa 201 studentom deficitarnih zanimanja, te ugovori o jednokratnim nagradama sa 17 studenata sa izvanrednim prosjekom na smjerovima koji nisu deficitarni. Vrijednost stipendija je u rasponu od 275 KM do 325 KM, što znači da je iz gradskog budžeta, prema riječima gradonačelnika Ljubiše Petrovića, izdvojeno 1.100.000 KM. 

“Znamo da je Hrvatska dio Evropske unije, ali jedino je Grad Zagreb po visini iznosa stipendija u regionu ispred Grada Bijeljine. Iza Bijeljine su ostali i Beograd, i Podgorica, i Sarajevo, i Banjaluka, i mnogi drugi gradovi koji imaju daleko veći broj stanovnika nego što to ima Bijeljina. Najavljujem nova izdvajanja koja se tiču i subvencija u oblasti srednjoškolskog vaspitanja, odnosno obrazovanja po pitanju subvencije za učenike srednjih škola i, kad kažemo, da recimo budžet grada Bijeljine od 74 miliona konvertibilnih maraka, a imamo izdvajanje za stipendije preko miliona i sto hiljada konvertibilnih maraka, onda smo i po procentualnom izdvajanju daleko ispred svih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i želimo nastaviti u tom trendu. Zašto? Zato što znanje, pored toga što je moć, znanje je i naša sadašnjost i naša budućnost i zato želimo i dalje ulagati u sve sfere obrazovanja, kulturu, umjetnost, privredu i sve ono što je nadležnost jedinice lokalne samouprave sa ovim maksimalnim opredjeljenjima da iz godine u godinu širimo vidike. Pošto je bilo, zaista, mnogo pitanja ko odlučuje oko samog spiska stipendiranja, koja su to tražena zanimanja, moramo da kažemo da mi spiskove deficitarnih zanimanja dobijamo od Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i da na osnovu tog spiska deficitarnih zanimanja zaista i kreiramo taj spisak gdje želimo ulaganjem u mlade ljude, u našu omladinu i u toku tekuće godine pokazati to i kroz subvencije za kreditno učešće za mlade bračne parove, podižujući naravno standard onih ljudi koji treba da ostanu u našoj Bijeljini, koji treba da stvaraju svoje porodice, jer porodica kao osnovni zaista stub društva je napadnuta sa mnogih strana i mnogobrojnim izazovima.” 

Ivona Ivković koja studira na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Mladen Josipović koji, takođe, studira u Novom Sadu, na Medicinskom fakultetu i Miloš Marković student Tehničkih nauka u Novom Sadu kažu da im je ovo dodatni podstrek da nastave u pravcu kojim su krenuli, jer je ovo nagrada za njihov trud. 

Grad ukupno finansijski pomaže obrazovanje 364 mlada Bijeljinca. Uz 201 novog studenata koji su potpisali ugovore, sredstva se izdvajaju za 52 studenta koja su ugovore potpisala ranijih godina, 47 učenika generacija osnovnih škola, 19 učenika generacija srednjih škola, te 45 učenika sa poteškoćama u razvoju. 


Danka Zakić

Završila prvi i drugi stepen Ekonomskog fakulteta u rodnoj Bijeljini, a sticajem okolnosti kao master ekonomije počela da radi kao novinar i, sa skoro 30 godina, shvatila da je to nešto u čemu se pronalazi – rad na terenu i sa ljudima, a ne osam sati druženja sa ciframa. Bivši odbojkaš, ljubitelj pisane riječi i izražavanja unutrašnjih osjećaja i misli kroz pisanje, a istovremeno zaljubljenik u muziku i fotografiju. Obzirom na ljubav prema novinarskom poslu i fotografiji, rad bez radnog vremena je nešto što ne može da padne teško, jer je potrebno u svakom momentu pronaći nešto što drži pažnju i pruža relaksaciju i zadovoljstvo u poslu.