Impozantni mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine svoj talenat i potencijal pokazuju širom svijeta. Jedan od njih je i Bahrudin Trbalić, alumni učenik Međunarodne srednje škole u Tuzli koji je ove godine diplomirao na Odsjeku za fiziku na najprestižnijem svjetskom univerzitetu MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) u Americi. O kakvom se potencijalu radi govori i činjenica da je kao student ovog fakulteta nagrađen i nagradom Order of the Lepton.

Epitet studenta koji na najbolji način predstavlja zajednicu, te podstiče saradnju i širi ljubav prema nauci i podučavanju na najprestižnijem fakultetu za fiziku u Sjedinjenim Američkim Državama ponio je Bosanac i Hercegovac – Bahrudin Trbalić. On je zbog svog truda i pokazanog znanja tokom studiranja nagrađen na ovom američkom univerzitetu. Tako je san dječaka iz Kladnja kojem je fizika bila prva ljubav sada i dosanjan.

”Još dok sam bio dijete volio sam se igrati sa elektronikom, sa mehaničkim stvarima i ne samo igrati nego i razumijeti i htio sam da budu od koristi meni i bližnjima. Na prvom času fizike sam prepoznao da je to predmet koji objedinjuje sve nauke i pomaže nam da razumijemo one stvari za koje već imamo intuiciju. Toliko sam je zavolio da sam se počeo takmičiti u fizici i rezultati su mi osigurali punu stipendiju u Richmond Park Međunarodnoj školi u Tuzli.”

A onda je sve krenulo svojim tokom… Brojni kampovi fizike, takmičenja, svakodnevan rad na sebi, sticanje znanja, potom osvajanje brojnih medalja; sve je to bio Bahrudinov studentski put.

”Moj naredni korak je bio studij na najboljem Univerzitetu za fiziku MIT. Ono što me pozitivno iznenadilo jeste da me moje srednjoškolsko obrazovanje toliko me dobro pripremilo da sam mogao pomagati kolegama iz fizike da razumiju materijal.”

Jordan i Njemačka samo su neke od zemalja gdje je ovaj vrijedni student organizovao kampove fizike. No, nije zaboravio ni BiH pa je tokom studiranja čak osam puta organizovao kampove i za bh. studente gdje im je približio brojna znanja iz oblasti fizike.

”Ja sam ih sa kolegama pripremao za takmičenja i prenosio svoja iskustva sa MIT-a. Sav taj trud je bio prepoznat od Odsjeka za fiziku gdje su mi dodijelili vrijednu nagradu koja se dijeli onim studentima koji šire atmosferu kolegijalnosti među studentima.”

Bahrudin planira svoje školovanje i doktorat iz fizike nastaviti na Univerzitetu Stanford u Stanfordu. No, želi dati doprinos i bh. društvu, pa sa kolegama radi na implementaciji zajedničke ideje…

”Imam jaku želju da nastavim sa edukacijom mlađih studenata. To planiram uraditi kroz razne projekte. Jedan od značajnih je start up koji imam sa par kolega iz BiH gdje razvijamo jeftinu eksperimentalnu opremu… Tokom ovih dana vrijedno radimo da uspostavimo gotov proizvod koji bi se mogao koristiti širom svijeta.”

Uz pedantnost i posvećenost koju je Bahrudin do sada pokazao nesumnjivo je da će ova ideja prerasti u nešto impozantno i vrijedno pomena. S druge strane obzirom na letargiju koja vlada među mladima u Bosni i Hercegovini Bahrudin je poručio da je rad na sebi jedini garant pronalaska istinskog zadovoljstva:

”Poručujem mladima da vjeruju u sebe da pronađu ono što vole raditi i da se zalažu. Edukacija je najlakši put do uspjeha. Svi svjetski univerziteti nude besplatne kurseve gdje možete naučiti šta god želite. Znanje je stoga bolje od imetka jer vi morate čuvati imetak, dok znanje čuva vas!”