Kada je 18. marta 2020. pandemija koronavirusa zahvatila i Bosnu i Hercegovinu, te nakon što su uvedene mjere izolacije, policijski sat i fizička distanca, svi smo ostali zatečeni i iznenađeni. Bilo je to vrijeme novih događaja i navika koje smo odbijali shvatiti. Sarajevski fotograf Mirza Agić je to vrijeme shvatio na način kako samo može neko ko razmišlja objektivom – odlučio je izaći na ulice u vrijeme kada je to bilo dozvoljeno i praviti svojevrsni foto dnevnik pandemije.

Rezultat su stotine fotografije nastale tokom tri mjeseca fotografisanja, od polovine marta do polovine juna koje hladno svjedoče tom neobičnom vremenu koje nas je sve zateklo potpuno nespremne.

Historijski muzej BiH, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u BiH, 6. avgusta izbor tih fotografija donosi i javnosti kroz izložbu “Covid Diary”, koja će biti upriličena na platou ispred Muzeja. Selekciju fotografija napravio je redovni profesor University of Arts iz Londona, dr. Paul Lowe, a na otvaranju će o njima govoriti i bh. fotograf Agdal Nuhanović. Izložba će biti upriličena u okviru manifestacije “Ljeto u muzeju”.

Izložba će, osim fotografija iz Sarajeva tokom najgorih dana pandemije, bh. javnosti predstaviti i potresne fotografije iz jednog od gradova najpogođenijih na svijetu; Bergama u Italiji, nastalih u istom periodu. Biće to bh. premijera dirljivih fotografskih zapisa Fabia Bucciarellija, koje su objavili ugledni svjetski mediji poput New York Times-a. Svjesni da, usljed ponovnog povećanja zaraženih, domaća javnost nije dovoljno informisana o opasnostima koje nosi pandemija, izložba je zamišljena i kao kampanja osvještenja javnosti vezano za koronavirus. Sam koncept postavke i njeno smještanje na plato ispred muzeja omogućiće posjet uz pridržavanje fizičke distance, a na ulazu će biti dostupne zaštitne maske te dezinfekcijska sredstva.

Otvaranje izložbe je najavljeno za 06.08.2020. godine u 19:00 sati na platu Historijskog muzeja BiH u Sarajevu.