U cilju što bolje promocije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u sklopu manifestacije „Dani otvorenih vrata“ organizovane su različite promotivne aktivnosti.

Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu pokrenuo je kampanju promocije fakulteta koja je drukčija od dosadašnjih.

Ideja za cijeli ovaj projekat postojala je duže vrijeme. Lično sam bio u promotivnom timu Fakulteta i primijetio sam, tokom posjeta srednjim školama, da srednjoškolci i maturanti nisu imali predstavu gdje se Pale nalaze. To nam je otežavalo sam posao promocije fakulteta i animiranja maturanata da se upišu na Filozofski fakultet. Tako se rodila ideja da bi bilo dobro da dovedemo maturante na Pale da osjete to mjesto i da se upoznaju sa fakultetom i uslovima života,

kaže Vuk Vučetić asistent na Katedri za novinarstvo i član promotivnog tima.

Studenti su svojim volonterskim radom omogućili održavanje ove manifestacije. Osim upoznavanja sa Fakultetom, organizirano je i panoramsko razgledanje Jahorine, upoznavanje Pala, studentskih domova, kao i mnogih drugih lokacija i objekata kako bi maturanti dobili širu sliku o studiranju na Palama. Jedan od volontera bio je i student Katedre za novinarstvo Petar Pušonja:

Na Katedri za novinarstvo smo pretpostavili kako bi drugi studijski programi mogli predstaviti svoje katedre i izabrali smo nešto drugačiji pristup. Odlučili smo da maturantima predstavimo 5 razloga zbog kojih bi mogli upisati novinarstvo. Skrenuli smo im pažnju na to da je na ovoj katedri obezbijeđena praksa iz svih vrsta medija te na pokretanje studentskog radija za kojeg očekujemo da počne sa radom početkom sljedeće akademske godine.

Pored Dana otvorenih vrata, Filozofski fakultet je organizovao i niz popratnih promotivnih aktivnosti. Jedna od njih je Prvi matematički kamp koji se održao u Višegradu u periodu od 9. do 11. maja a na kojem je učestvovalo više od 50 učenika završnih razreda srednjih škola. Cilj ovog kampa je promocija studijskih programa iz oblasti prirodno-matematičkih nauka.

Predstavnici našeg fakulteta posjetili su sve škole u istočnom dijelu Republike Srpske te prezentovali studijske programe i smjerove koji se mogu studirati na Filozofskom fakultetu. Na osnovu iskustava do kojih smo došli tokom ove kampanje, očekujemo da će broj zainteresovanih studenata biti značajno veći nego prethodne godine,

vjeruje Vladimir Vladičić, prodekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i dodaje da su maturanti ove godine pokazali interesovanje za svih 17 studijskih programa.

U proteklih nekoliko godina pri upisu je najveće interesovanje vladalo za studijske programe Psihologije, Politologije te Kineskog i Engleskog jezika.

Ono što nas posebno raduje je to da su srednjoškolci pokazali interesovanje za sve studijske programe Filozofskog fakulteta,

zaključuje Vladičić.

Ovaj fakultet ima u planu i osnivanje studijskog programa historije i arheologije, ruski jezik i međunarodne odnose, a u dugoročnom planu je i osnivanje studijskog programa za odnose sa javnošću.