Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Bijeljini, u sklopu Centra za socijalni rad, nedavno je otvorio i senzornu sobu za djecu sa senzornim poteškoćama. Dnevni centar radi već tri godine, od februara 2021. godine i trenutno imaju 20 korisnika.

Rukovodilac Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju koji se nalazi u okviru Centra za socijalni rad u Bijeljini, Nevena Rankić, ističe za OP da je različit spektar poteškoća kod djece koja borave u njihovom Dnevnom centru, iako su to najčešće intelektualne ometenosti, cerebralna paraliza, poremećaj spektra autizma, Daunov sindrom i ostali rijetki sindromi.

Od početka našeg rada, djeci su pružene različite aktivnosti, od različitih radionica, kreativnih edukativnih radno-okupacionih, preko defektoloških i logopedskih, individualnih i grupnih tretmana, a naravno kao osnovna naša usluga jeste dnevni boravak koji sam po sebi nosi ishranu, njegu, čuvanje, socijalizaciju djece, vaspitno-obrazovni rad i različite rekreativne aktivnosti i mnoge sadržaje kojim gledamo da svakodnevno povećavamo i pružamo djeci. Kada pogledamo različita oboljenja i kada uzmemo u obzir da su ovo djeca koje imaju višestruke smetnje, koja uz svoju dijagnozu imaju još dodatna, udružena oboljenja i uglavnom u okviru svih ovih dijagnoza javljaju se različite senzorne teškoće. Tako da senzorna soba je tu da olakša način funkcionisanja djeteta, da mu pomogne da se samoreguliše i naravno na taj način da pomogne i samoj porodici.

Zavisno od same smetnje u razvoju, djeca manje ili više napreduju, ali najbitnije je da je napredak kod svakog djeteta vidljiv.

Napreci su vidljivi, oni su, da kažem, individualni od djeteta do djeteta. Možemo da ih vidimo u različitim stvarima – preko kognitivnog razvoja govora motorike, a i svakako socijalizacije i osamostaljivanje u nekim životnim aktivnostima, što je negdje jedna od primarnih uloga Dnevnog centra – da sutra naši korisnici budu što više samostalni u životu. Obavljamo informativne sastanke sa roditeljima i grupne i individualno, posebno za svako dijete kada želimo da informišemo roditelja o stanju djeteta, a isto tako i naš psiholog često obavlja savjetodavne razgovore sa roditeljima. Nismo popunuli svoje kapacitete, tako da imamo prostora za prijem novih korisnika. Roditelji kada odluče, predaju zahtjev Centru za socijalni rad i prilikom informisanja u Dnevnom centru dobiće određenu papirologiju koju trebaju da prikupe da bi predali zahtjev. Nakon toga, pozivaju se na komisiju gdje se obavlja informativni razgovor o stanju djeteta, o njegovim navikama, o njegovom uopštenom funkcionisanju i onda slijedi upućivanje na neki adaptacioni period. Tokom nekih 10 do 15 dana mi propratimo kako se dijete adaptiralo, kako se ponaša u ovoj sredini sa ostalom djecom, te zatim slijedi prijem u Dnevni centar.

Korisnici Dnevnog centra sa smetnjama u razvoju nisu usamljeni, s obzirom na to da se savjest Bijeljinaca sve više budi i da čine sve kako bi mi olakšali boravak i napredak


Danka Zakić

Završila prvi i drugi stepen Ekonomskog fakulteta u rodnoj Bijeljini, a sticajem okolnosti kao master ekonomije počela da radi kao novinar i, sa skoro 30 godina, shvatila da je to nešto u čemu se pronalazi – rad na terenu i sa ljudima, a ne osam sati druženja sa ciframa. Bivši odbojkaš, ljubitelj pisane riječi i izražavanja unutrašnjih osjećaja i misli kroz pisanje, a istovremeno zaljubljenik u muziku i fotografiju. Obzirom na ljubav prema novinarskom poslu i fotografiji, rad bez radnog vremena je nešto što ne može da padne teško, jer je potrebno u svakom momentu pronaći nešto što drži pažnju i pruža relaksaciju i zadovoljstvo u poslu.