U Tuzlanskom kantonu bit će realizovan projekat Pametne škole 2 što je nastavak uspješnog projekta iz perioda od prije par godina. Potpisivanjem Ugovora o pozajmici za predfinansiranje projektnih aktivnosti i zvanično je započela implementacija ovog projekta. Tako će uslovi u školama Tuzlanskog kantona, nakon njegove realizacije, biti znatno unaprijeđeni.

18 škola na području Tuzlanskog kantona bit će energetski obnovljeno. Za bolje uslove u školama bit će uloženo 1.5 miliona maraka. Projetkom ”Pametne škole 2” bit će obuhvaćene škole sa područja svih općina i gradova u Tuzlanskom kantonu. Ovaj projekat Vlada Tuzlanskog kantona realizira u saradnji sa Centrom za razvoj i podršku Tuzla (CRP), Edin Zahirović, projekt menadžer u CRP Tuzla.

”Mi smo praktično potpisivanjem ugovora o pozajmici obezbijeđenja finansijskih sredstava. Krenut ćemo u raspisivanje tendera te u proljeće očekujemo radove na prvim školama.”

Novi projekat nosi naziv Pametne škole 2 vrijedan je 3,6 miliona KM. Ova finansijska sredstva bit će implementirana u okviru programa prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora. U 27 mjeseci, koliko se projekt planira provoditi, investirati će se u toplifikaciju i podizanje stepena energijske efikasnosti u 33 objekta osnovnih i srednjih škola, i to 18 školskih objekata na Tuzlanskom kantonu. Erna Kusturica, pomoćnica ministra za razvoj u Ministarstvu privrede TK:

”Inspiracija i uzor je naš dobro poznat projekat Pametne škole koje smo već realizirali. Prvobitnim projektom je bilo obuhvaćeno sedam škola, a sada imamo skoro pet puta više škola.”

Od ukupnog iznosa sredstava, na Tuzlanski kantonu se odnosi blizu 2 miliona KM za implementaciju projektnih aktivnosti. Obaveze Vlade Tuzlanskog kantona ogledaju se u sufinansiranju projekta u iznosu od 280.000 KM, te obezbjeđivanju dodatnih finansijskih sredstava u vidu pozajmice u iznosu od 300.000 KM, koja su neophodna za predfinansiranje projektnih aktivnosti. Dosadašnja iskustva su pokazala da su uslovi u školama podignuti na znatno veći nivo.

”Imali smo situaciju u školama u manjim općinama u TK da su djeca slušala nastavu u zimskoj opremi. Imali ste situaciju da u Kladnju djeca nisu mogla pratiti nastavu bez da nemaju šalove, kape, jakne… sada kada odete u tu školu vidjet ćete skroz drugačiju sliku.”

Obzirom da projekat obuhvata skoro pet puta veći broj škola nego što je to pokrivao prethodni pokazatelj je to da je Evropska unija bila zadovoljna realizacijom prethodnog projekta, da je prepoznala njegov potencijal, te  sada odobrila i novi projekat znatno većeg kapaciteta. Nakon realizacije najveće benefite osjetit će sami učenici i njihovi nastavnici.