Tekvondo je korejska borilačka vještina nastala 40-tih godina dvadesetog vijeka spajanjem različitih vještina koje su se vježbale u to vrijeme. To je udaračka vještina koju odlikuju atraktivne nožne tehnike i brzina. Danas se smatra jednom od najpopularnijih borilačkih vještina i sportova, a broj vježbača u svijetu se procjenjuje na više od 100 miliona. Bijeljinski Tekvondo klub „Jopa“ je uspješan tekvondo klub koji ima uspješne mlade sportiste pred kojima je svijetla budućnost.

Pripremila novinarka OP-a, Danka Zakić.

Tekvondo klub „Jopa“ iz Bijeljine osnovan je 2007. godine i okuplja više od 70 mladih sportista koji daju sve od sebe da klub i sebe predstave u što boljem svjetlu. U oktobru mjesecu, ovaj bijeljinski klub je učestvovao na državnom prvenstvu u Zenici gdje je ostvario zapažene rezultate. Od osam mladih tekvondoista ovog kluba koji su se takmičili, šest je osvojilo medalje i osvojili su jednu ekipnu medalju u juniorskoj konkurenciji. Svjetlan Vujadinović, trener u ovom klubu iskazuje ponos što u svom timu imaju državnog prvaka sedmu godinu za redom.

“Tekvondo klub „Jopa“ je učestvovao sa osam takmičara na državnom prvenstvu, od toga smo osvojili šest medalja – jednu zlatnu, tri srebrne i dvije bronzane. Osvojili smo i treći ekipno u ukupnom plasmanu od 38 ekipa iz čitave BiH. Njegoš Pantić koji je osvojio zlatnu medalju je sedam godina zaredom državni prvak BiH i jedini takmičar u tekvondou u državi koji je osvojio sedam državnih titula, a takođe je i u gradu jedini sportista koji ima sedam državnih medalja sa državnog prvenstva. Mogu da kažem veliko hvala Njegošu što je tako dobar sportista, ali i neko ko borbeno radi svaki trening i iz dana u dan se trudi da bude sve bolji i da osvaja medalje.”

Na ovom državnom takmičenju, Njegoš Pantić je osvojio zlato u juniorskoj konkurenciji do 51 kilogram, dok je zlato pripalo Nikoli Alempiću, junioru do 78 kilograma, Lani Jašarević, mlađoj kadetkinji i Lamiji Ikić, kadetkinji. Bronzu su osvojili Luka Bodirogić i Dragan Babunović u kategoriji kadeta. Pred Tekvondo klubom „Jopa“ i mladim Pantićem je Evropsko prvenstvo u Zagrebu za koje su dobili punu novčanu podršku od Grada Bijeljine.

“Od 21. do 25. trebali bismo da učestvujemo na Evropskom prvenstvu u Zagrebu i Gradonačelnik i Gradska uprava su nam obećali da će nam pomoći da odemo na to Prvenstvo i bez te pomoći ne bismo mogli. Veliko hvala, a mi ćemo se truditi da odradimo što bolje to takmičenje u Zagrebu.”

Tekvondo klub „Jopa“ iz Bijeljine je još jedan u nizu klubova koji je sa svojim mladim sportistima za kratko vrijeme uspio da ostvari zapažene rezultate. Podsjećamo, da je Bijeljina dobila titulu Evropskog grada sporta za 2020. godinu, a ovakvi rezultati kakvu donose mladi Bijeljinci sa takmičenja su samo dokaz da je ta titula itekako opravdana. Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže da Bijeljina ne izdvaja velika novčana budžetska sredstva za sport bez razloga i da mladi sportisti svaku „paru“ opravdaju.

“Na državnom prvenstvu u BiH od osam takmičara koji su se takmičili uzeli su šest medalja i jedno prvo mjesto. Ovo je još jedan od dokaza, još jedan od klubova koji su pokazali zašto je Bijeljina Grad sporta za 2020. godinu i jedan od klubova koji je od 150 klubova koji su registrovani ovdje i jedan od više od 130 koji su na budžetu i sa našim skromnom pomoći iz gradskog budžeta, a zahvaljujući dobroj organizaciji i pomoći roditelja i velikim žrtvama rukovodstva i trenera koji vode klub postižu značajne rezultate.”

S obzirom da su za evropska takmičenja potrebna velika novčana sredstva, a da svakom klubu sem pomoći treba i podsticaj u vidu finansija, i ovog puta Gradska uprava je iz svog budžeta izdvojila 2.000 KM. Pomenuta sredstva će Tekvondo klub „Jopa“ ovog puta iskoristiti za troškove Evropskog prvenstva za juniore koji je pred njima u novembru mjesecu.

“Pored ovoga, njihov takmičar Njegoš koji je prvak BiH, treba da učestvuje kao junior na Evropskom prvenstvu u Zagrebu i zato smo se mi odlučili da im damo nagradu od 2.000 KM i da pomognemo da mladi sportista ode na Evropsko takmičenje u novembru. Naravno, to je sve u cilju onog što smo radili prethodnih godina, da pomažemo sportiste i mlade ljude da se bave sportom, odu s ulice i da vode zdrav život. Nastavićemo to tako i u narednom periodu.”

Grad Bijeljina je još jednom pokazao lijep primjer dobre saradnje između lokalne zajednice i mladih kojima je potrebna nesebična pomoć da bi svojim talentom predstavljali grad, klub i sebe u najboljem svjetlu.