Za mlade u Bosni i Hercegovini često se kaže da su neaktivni, letargični i prepušteni kolotečini života. No, brojni pozitivni primjeri ruše ovaj stereotip o mladim ljudima. Talenti su, kažu s druge strane optimisti, svuda oko nas. Među njima je i Zerina Suljić koja je doktorica, ali i uspješna odbojkašica.

Još od svoje 11 godine Zerina Suljić se bavi odbojkom. Baš u ovim godinama počela je pokazivati sklonost ka medicini. Ljubav prema sportu i medicini se, kako su prolazile godine, samo rasplamsavala, a Zerina je, uz dobru organizaciju, uspijevala uskladiti sve obaveze, te ih izvršavati na zavidnom nivou.

“Smatram da je najvažnija organizacija, te da je dobro raspoređeno vrijeme ključno za uspjeh na oba polja.  Nisam se nikada bojala odgovornosti već mi je to zapravo bila još veća motivacija da dam svoj maksimum kako bih ostvarila uspješan rezultat. Uložen trud i višesatno učenje uvijek bih nagradila dobrim treningom ili utakmicom. Znala sam da svaki korak koji napravim, uključujući rad na sebi, istrajnost, postavljanje jasnih ciljeva kao i razvijanje radne strategije će biti ono po čemu će me i drugi cijeniti.”

I baš tako je i bilo. Okolina je brzo prepoznala Zerinino zalaganje i talenat, pa je ona izabrana za najbolju sportistkinju Općine Srebrenik, tri godine kasnije proglašena je i najboljom u Opštini Kalesija. Također, Zerina je učestvovala na regionalnim turnirima u odbojci, nerijetko sa svojom ekipom osvajajući medalje. Nakon višegodišnje pauze, vratila se u ŽOK Bosna Kalesija.

“Moj tim je sada ŽOK Bosna Kalesija u koji sam se vratila ponovo nakon pet godina. Mogu samo reći da je ovo tim koji ima dušu, u kome vlada pozitivna atmosfera i gdje se odbojka igra srcem. Trenutno imamo dosta iskusnih igračica, ali i veliki broj mladih koje nam pomažu kako bi se što bolje spremile za predstojeću sezonu.”

Jasni ciljevi, dobra organizacija i kvalitetno utrošeno vrijeme je ključ za uspjeh, kaže Zerina i dodaje da ne zna šta će biti za pet godina, ali da su njeni ciljevi jasni. Zerina je specijalizant interne medicine, a tokom studiranja svoj život nije svela samo na učenje.

“Nikada ne razmišljam toliko daleko, ali mislim da ću tada biti već formiran specijalista interne medicine sa ogromnim znanjem i iskustvom i da ću raditi svoj posao na što bolji mogući način. Što se odbojke tiče mislim da ću ostati aktivna bar rekreativno.”

Zerina mladima poručuje da se bave sportom, ali da nipošto ne zaborave na obrazovanje. Tokom svoje igračke karijere stekla je brojne prijatelje, a zbog svog optimizma i duha koji donosi u ekipu uslijedili su brojni pozitivni komentari nakon povratka u klub. No, pandemija korona virusa negativno utiče i na sport, te nije sve onako kako bi sportisti željeli…

“S obzirom na stanje u državi vezano za novonastalu pandemiju utakmice se odigravaju bez prisustva publike kao i uz stroge mjere opreza, nismo sigurni da li će se liga uopšte nastaviti. Mi ćemo se potruditi da damo svoj maximum i da budemo među prvima na tabeli.”

Fizička aktivnost i briga o zdravlju njen je stil života. Zerina planira i unaprijediti svoje znanje. Naime, ona planira upisati i nutricionizam.

“Mislim da je današnji tempo života dosta ubrzan. Mladi nemaju vremena da se posvete sebi i zdravim navikama.  Većinom se dan svodi na rad za računarom, brzu hranu i neaktivnost. Često nemaju slobodnog vremena koje bi na adekvatan način iskoristili. Mislim da trebamo postaviti sebi jasne ciljeve, zatim pronaći motivaciju i organizovati sebi vrijeme na što bolji način jer je jedino to ključ uspjeha. Da bismo se motivirali, potrebno je shvatiti da smo sami pokretači svoje  energije, sami gradimo svoj stav o životu i sami smo odgovorni za svoj uspjeh. Ja jednostavno vjerujem u sebe i svoje ciljeve i to mi je najveći motiv u životu.”