Jučer su mostarski studenti održali protest ispred Rektorata Sveučilišta u Mostaru. Nezadovoljni kvalitetom nastave koja se izvodi online, te visokim školarinama, mostarski studenti traže od Rektorata da se, kako kažu, počne baviti studentima.

Nastava u akademskoj 2020/2021. na Sveučilištu u Mostaru počela je prošle sedmice, a Senat Sveučilišta donio je odluku da se teorijska nastava izvodi online, kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere i preporuke Federalnog ministarstva. Zbog informacije koja je došla pred sami početak nastave, kada su studenti već bili spremni sjesti u amfiteatre, grupa studenata danas je održala protest ispred rektorata. Okupili su se da iznesu svoje zahjeve, a od Rektorata traže da se konačno počne baviti studentskim pitanjima, kaže Marko Vračević, jedan od predstavnika studenata.

“Naši zahtjevi koje smo uputili jesu: smanjenje školarine za 25 posto, tražimo punu transparentnost Rektorata i Studentskog zbora i ukidanje online nastave. Shodno budžetu Sveučilišta, a riječ je o milionskim iznosima, smatramo da smanjenje od 25 posto ne bi znatano utjecalo na prihode uposlenih. Napominjem da su mnogi roditelji studenata u vremenu pandemije ostali bez zaposlenja.”

Postoji puno problema sa kojima se studenti susreću, prije ovog protesta predstavnici studenata su pokušavali riješiti neke probleme, te su se obračali Rektoratu i Zboru studenata, ali kažu da nisu dobijali nikakve odgovore. Kap koja je prelila čašu je online nastava, ističe student Pravnog fakulteta Dario Hrkać.

“Na Pravnom fakultetu su javili za online nastavu dva dana prije početka nastave. Studenti koji nisu iz Mostara su uplatili stanarinu u Mostaru i organizovali svoj život. Taj čin je sramotan i zbog toga smo se aktivirali. Ovaj prosvjed je početak borbe za studentska prava.”

Hrkać kaže kako je veliki problem kod studenata šutnja i ignorisanje problema sa kojima se susreću, ali bez obzira koliko se sve odgađalu studenti nekada moraju progovoriti o svojim problemima.

“Kolektivna šutnja je jedan od velikih problema, ali ovaj put je izostala. Studenti šute kada se Studentski zbor ovako ponaša prema njima, šute kada se Rektorat ponaša nekorektno, a uposlenicima su izgleda jedino bitne uplatnice na početku akademske godine.”

Student kriminalistike Mladen Tomić ispričao je konkretan slučaj svog prijatelja, koji se nedavno nije uspio upisati na isti studij.

“On je prethodno išao na Ekonomski fakultet. Prvi semestar prošle godine platio je 750 KM, da bi danas – godinu kasnije kada je došao upisati studij Kriminalistike, Sveučilište od njega zatražilo uplatu od 750 KM za drugi semestar prošle godine koji nije ni pohađao, 100 KM za ispisnicu i 750 KM za upis na novi studij. To nije uredu i očigledno je da njih zanima samo novac. Mi nismo privatni fakultet nego državni.”

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru poručuje da današnji protest ima političku pozadinu, dok okupljeni studenti kažu da je politika prisutna jedino u Studentskom zboru i Rektoratu.


Imran Maglajlić
Imran Maglajlić je diplomirani kulturolog, koji trenutno živi i radi u Banja Luci. Tokom studiranja počeo se baviti novinarstvom, te je radio na community radiju, pisao za lokalni sedmični list i alternativne časopise. Od 2019. godine dio je tima Omladinskog programa BHRT-a. Najčešće donosi priloge iz svijeta kulture i umjetnosti, a često objavljuje kritičke osvrte na književna, pozorišna, muzička i filmska djela. Moderirao je književne i poetske večeri, te surađivao sa institucijama kulture, kroz različite projekte.