Aerozagađenje se u Tuzli problematizira samo tokom jeseni i zime, odnosno kada je ono izraženo. Tada se analiziraju uzroci, prebacuju odgovornosti, traže krivci i standardno, jako malo toga se konkretno preduzima.

Da neke stvari promijene, osvijeste građane i uključe sve društvene aktere želja je Udruženja građana Ekosol, koje o okolišu brine od svog osnivanja. Mapa ilegalnih deponija, akcije čišćenja, uređaj za mjerenje aerozagađenja, samo su neke od njihovih implementiranih zamisli. Sada se baziraju na edukaciju srednjoškolaca o važnosti korištenja bicikala. Naime, oni implementiraju projekat u okviru kojeg je održana radionica o biciklizmu. Učenici i nastavnici iz šest tuzlanskih škola su uzeli učešće, kako objašnjava član udruženja, Amir Hadžić.

“Kroz ovu radionicu, učenici i njihovi nastavnici, koji vode biciklističke sekcije će proći kroz tri teme: sigurnost u saobraćaju prilikom vožnje bicikla, takmičarski i rekreativni biciklizam i na kraju, praktičan izlazak u dvorište škole gdje će učenici i nastavnici proći kroz jednu obuku servisa i održavanja bicikla.”

Ovo je druga aktivnost u okviru projekta, a druga je bila osnivanje školskih sekcija i dodjela bicikala učenicima.

“Cilj je bio da se oni učenici koji ne znaju, nauče voziti biciklo, a oni koji znaju, da usavrše svoja znanja kroz biciklističku sekciju. Prva aktivnost, koju smo imali prije otprilike mjesec dana, bila je podjela šest bicikala, u šest srednjih škola: saobraćajnoj, mašinskoj, elektrotehničkoj, hemijskoj, gimnaziji „Meša Selimović“ i mješovitoj srednjoj školi. Ove škole su dobile po jedno biciklo da bi u narednih godinu dana, u okviru raspodjele časova, osnovale biciklističke sekcije i tako doprinijele rješavanju problema aerozagađenja u Tuzli.”

Ovim aktivnostima nastoji se popularizirati vožnja bicikla. Jedni od najvećih zagađivača u Tuzli su automobili, te bi promjena životno stila smanjila aerozagađenje, ali i poboljšala zdravstveno stanje građana. Naime, vožnja bicikla daje energiju, a istraživanja su pokazala da povećava razinu energije za 20% i smanjuje umora za čak 65%. Vožnja biciklom čuva vaše srce, vaše zglobove, sagorijeva kalorije, kažu iz Udruženja Ekosol. S druge strane, oni najavljuju i nove aktivnosti u narednom periodu.

“Narednog mjeseca, u oktobru, bit će radionica koju će održati Pozorište mladih, gdje će oni obučiti šest voditelja dramskih sekcija kako napraviti igrokaz, koji ćemo onda u novembru i prikazati. Još jedna aktivnost je planirana za septembar; kako je biciklijada, koja je trebala biti održana 30. augusta, odgođena, onda ćemo to obilježiti jednom gradskom vožnjom kroz Tuzlu, 29. septembra, kada se obilježava dan bez automobila.”

No, bez automobila bi mogli ne samo taj dan, nego i brojne druge. Smanjeno korištenje automobila, a veće korištenje bicikala, smanjilo bi aerozagađenje u Tuzli. Tako, građani ne bi udisali opasan i vrlo nezdrav zrak, kako to često pokazuju i imenuju mjerne stanice. Ipak sve je do nas samih, a iz Udruženja se nadaju da će nove generacije znati kvalitetnije čuvati okoliš i same sebe.