Zajednica hrvatskih studenata ”Pleter” sa sjedištem u Sarajevu okuplja studente i studentice iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i njihove vršnjake iz Republike Hrvatske koji studiraju u Sarajevu. Cilj djelovanja ove zajednice je zaštita studentskih prava i podizanje životnog standarda studenata.

Zajednica hrvatskih studenata Pleter utemeljena je 18.12.2018. godine u Sarajevu. Ideja zajednice je okupljanje hrvatskih studenata u Sarajevu, koji dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine, ali dijelom i iz Republike Hrvatske. Neki od ciljeva su posredovanje pri stambenom zbrinjavanju, pronalazak knjiga i materijala potrebnih za fakultet, te pronalazak honorarnih poslova i stipendija, kaže za OP BHRT-a predsjednik zajednice Anto Kelavić.

Pleter je stari hrvatski ukras. Pleter možete vidjeti na diplomama, na grbovima i na crkvama, a šta su mladi nego ukras društva. Ja volim uvijek naglasiti mladi jesu budućnost, ali mladi su i sadašnjost. I sada treba voditi računa o njima jer oni i sada imaju kao i svi drugi ljudi iste potrebe. I oni imaju potrebu za hranom, pićem, potrebu da putuju, potrebu da se obrazuju i sve druge potrebe koji imaju i drugi ljudi

Neki od konkretnih koraka koje je zajednica hrvatskih studenata ”Pleter” poduzela jeste prijedlog za dodatne slobodne dane za studente koji obilježavaju vjerske praznike. Smatraju da i studenti pripadnici drugih konfesija mogli biti kod kuće sa svojim obiteljima i odmoriti se od fakultetskih obaveza. Svi ti prijedlozi su usvojeni na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu.

Za cilj imamo podizanje studentskog životnog standarda, zaštitu studentskih prava i sloboda. Također, želimo ukratko biti potpora studentima na njihovom akademskom putu. Želimo surađivati sa visokoobrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini, ali i iz inozemstva. Mi smo uvijek voljni i raspoloženi za saradnju sa svim drugima bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest, ali naravno, čije se ideje, principi i djelovanja ne krše s našim svjetonazorima odnosno s našim Statutom zajednice.

Kada je riječ o dodatnim aktivnostima, Ante ističe brojne sastanke u institucijama Bosne i Hercegovine, kulturne manifestacije, dva karitativna sajma, medijske nastupe, neformalna druženja te dodjelu stipendija za članove zajednice.

Kalendar naših aktivnosti je u skladu sa akademskim kalendarom, a naravno da planiramo da brojne aktivnosti, kako studentske tribune i studijska putovanja, tako i kulturno-zabavne manifestacije. Zajednica hrvatskih studenata ”Pleter” organizira Večer kulture 23.2.2020. u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru, ulica Zagrebačka 18, s početkom u 19h. Ja bih iskoristio priliku da pozovem sve studente, a i mlade u Sarajevu da dođu i da prate ovaj program, jer je to zbog njih i organizirano. Na programu će nastupiti glazbena sekcija ”Pletera”, Sveučilišni teatar iz Mostara, a nakon toga će uslijediti i izložba likovnih radova tj. slika, kipova i skulptura. Dolaze nam umjetnici iz Širokog Brijega, ali iz Slovenije, iz Celja

Aktivnosti poput programske skupštine ili studijskog putovanja, aktivnosti su koje su isključivo za članove zajednice. Za sve dodatne informacije, Ante navodi da imaju Facebook i Instagram stranicu, te email adresu koja glasi zhspleter@gmail.com. Ante poziva mlade koji su zainteresirani da im se pridruže, ali poziva i one koji žele surađivati kako bi razmotrili moguće ideje, te napravili konkretne projekte.