U Bosni i Hercegovini jedan od čestih razloga za prekid školovanja bilo kojeg nivoa jeste materijalni status učenika/studenta. I dok fakulteti imaju sve veće probleme sa nedostatkom studenata, ne rade mnogo na tome da studij učine novčano pristupačnijim svima.​ Koliki su troškovi studija u Tuzli, istražio Azur Delić.

Brčanka Anja Perić je studentica ​treće godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Sljedeće godine bi diploma trebala biti u njenim rukama. Ipak, put do akademskog zvanja osim učenja i polaganja ispita, iziskuje i velika finansijska izdvajanja. Upisninu plaća 200 KM jer je redovna studentica. Međutim, sa obzirom na to da nije iz Tuzle, plaća i smještaj.

Studentski život u Tuzli je veoma skup, posebno za nas studente koji nismo odavde. Kirije su jako skupe, morate izdvojiti po 250-300 KM za stan sa zadovoljavajućim uslovima,

kaže Anja.

Osim što plaća stan i upisninu na fakultet, godišnje izdvoji i oko 100 KM za redovnu literaturu.

Kada se sve sabere, po mojoj računici, za godinu dana studija potrebno mi je oko 5 000 KM što je veliki iznos s obzirom na to da sam dolazim iz porodice u kojoj je samo jedan roditelj zaposlen.

Na mjesečnom nivou, troškovi studija iznose oko 450 KM, ne uključujući povremene izlaske i kafe, a ni odjeću i obuću.

U suštini, novac i studenti ne idu u istoj rečenici. Probala sam i da radim, ali uvijek jedno ispašta. Koliko god se potencira priča da je to moguće ukombinovati, moje iskustvo i iskustvo mnogih mojih prijatelja govori da nije.

Neki studenti se odlučuju na život u studentskom domu. Cijena koju izdvajaju za stanovanje u studentskom domu je 91 KM mjesečno, a u cijenu je uključen smještaj i ishrana. Na taj način se cijena stanovanja, ovisno od mjesta stanovanja, razlikuje u 3 000 KM u toku jedne akademske godine.
I u Rektorskom zboru Bosne i Hercegovine su svjesni da je studiranje u Bosni i Hercegovini itekako skupo:

Studiranja u BiH je zaista skupo. Ako upoređujemo troškove studija u susjednim zemljama, oni su još veći, ali za naš standard, troškovi studija u BiH su ogromni. Na tome treba stalno raditi – tražiti da studenti za što manje novca dobiju što više obrazovanja. No, mi taj problem ne možemo riješiti bez vlasti.

kaže Zoran Tomić, predsjednik Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine.

Vanredni studenti na nekim fakultetima Univerziteta u Tuzli, plaćaju i po 750 KM po semestru, a najviše novca za participaciju plaćaju samofinansirajući studenti na Fakultetu za Dramske umjetnosti i Medicinskom fakultetu i to 1 800 KM za godinu dana.
Analitičari prognoziraju da ni u narednom periodu neće doći do poboljšanja standarda, pa zbog toga finansijski teret i dalje ostaje primarno na roditeljima.

Ne mogu da zamislim kako je roditeljima koji školuju dva studenta odjednom,

zaključuje Anja.