Udruženje građanki/na Mostara aktivno radi na jačanju marginalizovanih grupa u Mostaru


Od 2006. godine Mostar je bogatiji za Udruženje Inicijativa Građana i građanki Mostar. Riječ je o udruženju kome su u fokusu marginalizirane grupe poput žena i mladih. Kroz razgovor sa Almom Pelo Zagorčić saznajemo o nastanku udruženja ali i svim značajnim trenutnim projektima kao i planovima za budućnost.

Alma Pelo Zagorčić je potpredsjednica Udruženja Inicijativa građanki/građana Mostara. Od 2010. dio je udruženja. Posebno je ponosna na činjenicu da je udruženje nagrađeno nagradom Madeleine Albright.

“Inicijativa građana i građanki Grada Mostara je nevladina organizacija koja je nastala slučajno 2006. godine. Nastala je od neformalne grupe žena iz Mostara koje su se okupile oko jednog zajedničkog cilja a to je donošenje zakona o zaštiti porodica s djecom koji tada u HNK nije postojao. Upoznate sa svim problemima sa kojima se najviše nose žene majke koje nisu ostvarile prava za porodiljske naknade one su zahtijevale od vlasti usvajanje zakona. Kao rezultat pritiska Skupština je 2006. usvojila nacrt zakona a tek 10 godina poslije zakon je usvojen. To je bila prva akcija žena odnosno neformalne grupe koja se kasnije registrovala u Udruženje inicijativa građanki i građanka Mostara, i u proteklih 18 godina proveli smo mnogo različitih akcija.”

Jedan od značajnijih projekata IGM jeste prva feministička tura kroz Mostar. Ova tura je nazvana Putevima nevidljivih Mostarki a nastala je u sklopu projekta „Prostori koji pokreću“.

“U protekloj godini smo napravili prvu feminističku turističku turu kroz Mostar a u protekle 4 godine smo radili intenzivno na predstavljanju žena koje su živjele na području Mostara kao i žena koje danas žive, i čiji rad treba popratiti. Nadogradnjom na te aktivnosti nastala je ideja o ovoj turi jer želimo da dio prošlosti predstavimo domaćim turistima ali i strancima koje dolaze u Mostar.”

Naša sagovornica ističe da su feminističke ture veoma popularne u svijetu. Posebno je raduje da sada i Mostar ima jednu takvu turu.

“U turističkoj turi smo uvezali prostore za žene koje su tu djelovale i radile. Najveći broj objekata je u ulici Maršala Tita jer nam je cilj da glavnu ulicu u Mostaru ponovo oživimo i vratimo naviku ljudi da tu dolaze. Ovom rutom smo predstavili žene poput Zlatke Vuković, prve revolucionarke, doktorice Kornelije koja je prva počela dizati svijest o ženskom reproduktivnom zdravlju, zatim Azre Ćemalović, prve mostarske glumice, Jasne Merdan i Amele, mostarskih rukometašica, Ane Šimunović, jedne od osnivačica Abraševića, Jelice Bjelić, etnografkinje i učiteljice. Iznimno smo ponosni da su neke turističke agencije uvrstile u svoju ponudu prvu mostarsku turističku feminističku turu.”

Prema Alminim riječima Udruženje IGM je prvenstveno fokusirano da mladi i žene kao marginalizovane grupe dobiju jednak tretman u društvu. Ponosna je na tim žena koje stoje iza ovog udruženja.

“Naše aktivnosti su usmjerene na njihove potrebe jer je cilj da naši mladi i naše žene budu ravnopravni članovi društva i imaju jednak tretman. U proteklih 18 godina okupljali smo mlade, radili mnogo s njima a sada redovno radimo i sa učenicima i studentima. Važno je da imamo mlade jake žene koje će biti važan stub bh. društva. Moj lični stav je da je mali broj mladih uključen u NVO. Mnogo je bolja situacija u odnosu na prije 10 godina ali još nije dovoljno. Drago mi je da mladi prepoznaju važnost civilnog društva. Važno je promovisati civilno društvo posebno danas kad su mladi otuđeni i asocijalni. Važno je da roditelji učlanjuju djecu u razne organizacije, da djeca osjete pripadnost grupi ali da se nauče biti odgovorni. Ako odgojimo zdravu djecu imat ćemo i zdravo društvo. IGM ima divan tim žena koje su vrijedne koje svakako imaju u planu brojne aktivnosti. Ono što planiramo jeste nastavak naših aktivnosti vezane za nevidljive žene Mostara i nadam se da ćemo dobiti trg ili ustanovu koja će nositi ime po znamenitim ženama Mostara. Tu je još niz aktivnosti vezanih za prevenciju nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.”

Nadamo se da će IGM, uspjeti ostvariti svoj prvenstveni cilj a to je da mladi i žene dobiju mjesto u društvu kakvo i zaslužuju. Na tom putu želimo im mnogo sreće i uspjeha.