U Bijeljini je nedavno počeo sa radom Karting centar, kao jedan od vidova zabave za sve ljubitelje adrenalina, takmičarski nastrojene vozače, ali i one koji žele da testiraju svoje vozačke vještine. Ljubitelji ovih malih formula, kako ih često nazivaju, od sada imaju prostor i priliku da se iskkažu u vještinama malo brže vožnje.

Karting staza u dužini od 350 metara, smještena je na obilaznici, na potezu od Tržnog centra „Robot“ ka Pučilama. Menadžer Karting centra Goran Savić, objasnio nam je šta je Bijeljina dobila ovom turističkom atrakcijom.

„Karting centar je otvoren prije nekih mjesec dana. Staza je duga 350 metara, dinamična je, ima puno krivina i kartingom može da se razvije nekih 40 do 45 kilometara na sat. U ponudi imamo osam karting vozila i jedan dvosjed za najmlađe. Imamo ponudu za cijelu porodicu, znači i za najmlađe, djecu, roditelji mogu da provozaju djecu u dvosjedu. Svi koji imaju najmanje metar i po visine (što je i jedini uslov), tako da mogu da kontrolišu kočnicu i gas, mogu da voze sami.“

Najvažniji uslov koji je morao biti ispunjen za ovakvu stazu je da ona bude maksimalno bezbijedna, ali je svakako bitno i da bude što duža i što zanimljivija za vožnju. Ovu lokaciju su izabrali zbog toga što je izvan grada, ali je sa druge strane od grada je udaljena nepuna tri kilometra i nalazi se uz magistralni put. Vožnja traje deset minuta i u toj vožnji može učestvovati maksimalno šest vozača.

„U krugu od nekih 100 kilometara, ovo je najbliži karting centar. Imamo još u Beogradu i Prnjavoru kod nas. Ideja se javila prije pet do šest godina, ali se nisu svi uslovi stekli i nismo mogli da nađemo pogodno mjesto za stazu da bude i bezbijedna i blizu grada, atraktivno mjesto. Početkom godine pronašli smo ovo mjesto za stazu i krenula je cijela realizacija i za neka tri mjeseca, napravili smo ovo što se vidi sada. Ako vam kažem samo podatak da je u cijelu stazu složeno oko 6.000 guma i trebalo je oko 50kg šarafa da se sve te gume povežu. Staza je urađena da bude bezbijedna maksimalno, sve što je potrebno je da dođete.“

Svaki vozač u toku vožnje mora da koristi kacigu. Takmičari mogu da koriste i svoje kacige ukoliko je posjeduju, a ukoliko je nemaju, mogu je iznajmiti u Karting centru uz obavezno korišćenje podkape koje, takođe, obezbjeđuje Karting centar Bijeljina. Za vožnju u trajanju od deset minuta moguće je obići i do dvadeset krugova od kojih se za svaki krug posebno računa vrijeme.

„Tim Karting centra će vam omogućiti da što bolje vozite, da vam pomogne da ostvarite što bolji rezultat. Djeca mlađa od 18 godina moraju biti u prisustvu roditelja. Još je bitno da je obavezna potkapa, kaciga i sva lica koja žele da voze, moraju da potpišu saglasnost da voze na svoju odgovornost. Svaki karting ima svoje mjerenje vremena, kad završite vožnju od deset minuta, dobijete rezultate. Najbrži krug u tih deset minuta. Možete da pratite online. U narednom periodu imamo u planu da napravimo takmičenje za vozače amatere, a samim tim, što se tiče vremena, moram napomenuti i da smo u planu da na kraju godine ko bude imao najbolje vrijeme, da dobije adekvatnu nagradu za to.“

Dvanaestogodišnja Sara Stajić i sedmogodišnji Veljko Stajić, redovni su posjetioci Karting centra i obožavaju kada se voze na ovoj stazi.

Sara: „Prvi put mi je bilo malo neobično, pomalo i strašno, jer staza ima dosta krivina, ali je dosta zanimljiva. Kasnije sam išla sve brže i brže. Moj rekord je 31 sekundu.“

Veljko: Osjećaj je… kad je brzo, ali kad slijećeš, pijesak ti ulazi u oči. Najviše mi se dopada kada me neko vozi brzo, ali onda kad se trkamo i neko sudari, onda mi moramo da se vadimo i onda nas uvijek prestignu kad smo prvi.

Menadžer Karting centra kaže da je ovakav vid zabave Bijeljini itekako bio potreban, da su zadovoljni posjetom, ali i da svi koji jednom provozaju karting stazom, najavljuju da će sigurno doći ponovo.