Fondacija Schuler helfen Leben upisuje četvrtu generaciju Akademije za mlade lidere u civilnom društvu. Ideja programa je da mladi prođu kroz 12 modula iz različitih oblasti. Naša novinarka Lejla Džinić razgovarala je o uslovima i benefitima ovog programa za mlade.

Fondacija Schuler helfen Leben već četvrtu godinu organizira program neformalnog obrazovanja pod nazivom Akademija za mlade lidere u civilnom društvu. Šta ova podrazumijeva, za OP objašnjava koordinator fondacije SHL-a Srđan Petković:

Prije nekoliko godina Fondacija SHL je uvidjela da kroz aktivnosti koje radimo, imamo još jedan prostor, odnosno da generalno u državi postoji jedan prostor za neformalno obrazovanje, za jedan program koji bi bio dugoročniji i koji bi obuhvatio različite sfere znanja koja su potrebni jednoj mladoj osobi koja želi da postane ili već jeste lider u svojoj zajednici. Nakon nekoliko godina pripremanja programa, došli smo na ideju akademije za mlade lidere u civilnom društvu i evo sad već upisujemo četvrtu generaciju.

Ideja programa je da mladi prođu kroz 12 modula iz različitih oblasti, kao što su politika, ekonomija, socijalni razvoj, medijska pismenost i drugi. Prilike koje imaju mladi u ovom programu su brojne:

Imaju priliku da imaju svoju inicijativu. Dakle SHL dodjeljuje grant za inicijativu, te imaju plaćenu praksu u trajanju od dva mjeseca. Ideja je da zaista pružimo mladim ljudima ono što ne mogu da dobiju u ovoj državi. Nažalost, kako obrazovni sistem ne pruža sve ove mogućnosti, onda smo mi shvatili: Okej, hajde da napravimo jedan program koji će pomoći tim mladim ljudima da što brže i direktnije dobiju ta znanja i te vještine.

Kada je riječ o implementiranju ovog programa, većina aktivnosti se održava u SHL trening-centru i aktivnosti se održavaju uživo gdje mladi iz cijele Bosne i Hercegovine dolaze i provode po nekoliko dana, gdje uče po modulima. Kada je riječ o predavačima, u Akademiji nastoje da se u svakom modulu nađu najbolji stručnjaci iz Bosne i Hercegovine. Također nastoje da pored teorijskog znanja, prenesu i lična iskustva, jer kako Srđan navodi, ne žele držati predavanja već i davati zadatke na kojima će mladi raditi:

Čitav ekspertski tim Akademije je tu da da podršku mladim ljudima iz mnoštva oblasti, od toga da nauče neke osnove ekonomije, politike, političkog sistema do toga da nauče akademsko pisanje, gdje svaki akademac nauči na koji način da predstavi svoju inicijativu, te na koji način komunicirati sa različitim akterima. Dakle, sve ove teme rade se uživo, rade se sa predavačima, rade se direktno, individualno na svakom primjeru i to je mislim ono što stvarno  razlikuje Akademiju od drugih programa. Radi se direktno, na licu mjesta i radi se na vrlo jasnim primjerima iz kojih svaki akademac može da nauči.

Ponosni su na uspjehe mladih ljudi, jer kako navode, program Akademije je zahtjevan. Pogram smatraju intenzivnim, za koji je potrebno izdvojiti vrijeme, pažnju te na kraju odgovornost. Navode da je bitno raditi na sebi, kako bi kasnije mogli  raditi i za svoju lokalnu zajednicu. Jedan od polaznika prve generacije Akademije za mlade lidere, Nedžad Kamenica prenosi svoja iskustva o Akademiji:

Akademija je meni lično, kao polazniku prve generacije, u jednu ruku promijenila život i pokazala put kojim želim da idem. Ponudila mi je mogućnost da se dodatno usavršavam, te na kraju da se zaposlim zahvaljujući praksi koju sam proveo u jednoj nevladinoj organizaciji. Nakon dva mjeseca prakse, ta ista organizacija mi je ponudila da ostanem da radim za njih i evo tri godine nakon završetka akademije, ja sam i dalje tu i ne mogu biti dovoljno zahvalan i Fonadaciji SHL što je radila sa mnom, ali isto tako i Akademiji za mlade lidere u civilnom društvu kao programu koji me dodatno profilisao u ono što jesam danas.

Priliku za upis na Akademiju za mlade lidere imaju svi mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine, koji su spremni učiti i raditi na sebi, a kasnije na isti način djelovati u svojoj zajednici. Pored znanja i vještina, na Akademiji se stiču i prijatelji. Nedžad navodi kako su poznanstva jedna od najkorisnijih stvari koje je dobio:

Jedna od najkorisnijih stvari koje sam dobio na Akademiji su poznanstva i to je neki društveni kapital koji sam dobio, nakon čega stvarno poznajem fantastične mlade ljude širom BiH, koji su tokom 12 modula zajedno sa mnom rasli. Moja očekivanja od Akademije su bila poprilično visoka jer sam igrom prilika nekako mogao da načujem da se sprema nešto veliko, nešto novo u svijetu neformalnog obrazovanja u BiH i nešto što do sada možda i nije bilo viđeno. Stvarno nisam znao o čemu se radi, ali kada sam došao i kada sam ustvari prošao svih ovih 12 modula, to je bilo jedno otkrovenje i otvaranje nekih novih vidika i proširivanja određenih horizonta, za koje sam mislio da su dovoljno prošireni. Počeo sam uviđati da svakodnevno trebam i moram da radim na sebi i da sam dužan da radim na žargonski rečeno “ispravljanju krivih Drina” u Bosni i Hercegovini i među svojim vršnjacima.

Iako je riječ o programu neformalnog obrazovanja, postoje određeni kriteriji koje polaznik mora zadovoljiti kako bi uspješno završio Akademiju. Najvažniji su da mora dolaziti na predavanja, ispunjavati zadatke, odraditi praksu u trajanju od dva mjeseca, te završiti svoju inicijativu. Srđan, kao koordinator SHL-a, ali i polaznik ovog programa navodi kako tek sad vidi koliko mu je značilo ovo iskustvo:

Vi morate uložiti vrijeme u ovaj program, morate da čitate. Mnoštvo je literature, mnoštvo je zadataka, ali na kraju, kada se čovjek okrene, posebno sada nakon tri godine, kada nas dvojica sjedimo i okrenemo se nazad, tek onda vidiš koliko ti je Akademija zaista značila u svim oblastima koje prolaziš. Kad shvatiš benefite onoga što dobijaš iz toga, onda je vrlo jasno zašto trebaš otići na Akademiju, zašto je okej i nekad ostati kući i raditi neki zadatak koji dobijete, ili čitati neku knjigu. Kad se okrenete, kažete sebi: Čovječe, ovo je zaista imalo izuzetnog odjeka u mom životu! Ovo sad stvarno govorim iz svog iskustva, mi smo završili Akademiju prije tri godine, a stvarno tek sada vidim na sebi ogroman pomak. Kad krenem da tražim gdje su korijeni, kada su se začele ideje o nekim promjenama, onda dođem do Akademije.

Za zainteresirane mlade koji žele saznati više o programu Akademije  za mlade lidere, informacije mogu pronaći na web stranici www.shlakademija.ba  ili na društvenim mrežama potražiti fondaciju SHL.