Regionalni program “Dijalog za budućnost” održan je u četiri bosanskohercegovačka grada: Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjaluci. Mladi su radili na određivanju i rješavanju prioriteta mladih u domenu unaprijeđenja dijaloga, omladinskog aktivizma i razumijevanja Agende održivog razvoja 2030.godine.

Dvodnevni Omladinski dijalog u Banjaluci okupio je više od 70 mladih koji su radili na identifikaciji prioriteta mladih ali su ponudili i konkretne prijedloge za rješavanje problema u lokalnim zajednicama. Amira Vejzagić Ramhorst, koordinatorica za BiH zajedničkog regionalnog programa UN-a “Dijalog za budućnost” ističe da su zadovoljni odzivom mladih jer je ovaj dijalog još jedan od načina da se mladim ljudima širom države pruži prilika da budu aktivni u razvoju svojih zajednica i šireg društva:

“Više od 70 mladih, ja mislim oko 78 mladih iz 13 različitih lokalnih zajednica: Banjaluke, Sanskog Mosta, Donjeg Vakufa, Bugojna, Broda, Prnjavora, Prijedora, Doboja, učestvuje u ovom omladinskom dijalogu u Banjaluci i vrijedno rade na identifikaciji prioriteta mladih i daju vrlo konkretne prijedloge za rješavanje tih prioriteta. Danas su se fokusirali na ciljeve održivog razvoja, međutim tokom današnjeg i sutrašnjeg dana oni će imati priliku da promišljaju i o prioritetima koji su bitni za njihove lokalne zajednice, za njih i za šire lokalne zajednice i za BiH i da te svoje prioritete definiraju i daju konkretne prijedloge”

Agenda održivog razvoja 2030. usvojena je od strane Ujedinjenih nacija a sadrži 17 ciljeva održivog razvoja sa ciljem iskorjenjivanja siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti i nepravde kao i rješavanje pitanja klimatskih promjena do 2030.godine. Omir Tufo iz Centar za promociju civilnog društva pojasnio nam je na koji način su mladi rješavali ove probleme:

“Ovim se daje prilika mladim ljudima u BiH da tom metodologijom kroz jedan specifičan način – kroz igru, dođu do definisanja kako problema ali tako i do rješenja. Tako da smo danas, kao i na drugim mjestima, imali izvanredne ideje, tzv. briljantne ideje, odnosno, moguća rješenja za one probleme koje su mladi u okviru tih 17. ciljeva, specifično u ovom trenutku na cilju 16 razvijali i predlagali rješenja. Radilo se o cilju 16 koji povećava razvoj institucija, odnosno, razvijanje procedura kojima se rješavaju problemi u lokalnoj zajednici”

Jedan od učesnika Omladinskog dijaloga je i Alen Milaković iz Banjaluke koji je sa svojim timom radio je na inkluzivnosti i edukaciju na svim nivoima kada je u pitanju donošenje odluka:

“Diskutovali smo o pojedinim problemima koji bi mogli biti za tu realizaciju, o olakšavajućim okolnostima, šta bismo mi uradili, na šta bi se fokusirali i složili smo se da za ostvarenje tog cilja najbitnija je ravnopravnost, jednakost, međusobna komunikacija da se lakše ostvari i da se svi mogu čuti, posvećenost radu, odnosno, da osobe koje su na poziciji da donose promjene trebaju biti kvalifikovane i da žele postići nešto bolje za državu”

Učenica banjalučke Gimnazije Milena Čubrilović sa svojim timom je došla do zaključka da je obrazovanje jedan od koraka ka mijenjanju nezdravog mentaliteta:

“Želimo da poboljšamo situaciju koja se odnosi na donošenje odluka tako što na neki način mijenjamo mentalitet time što ćemo izvršiti, ne nužno, reformu obrazovnog sistema nego jednostavno da ga poboljšamo jer smatramo da je škola, obrazovanje jedan od prvih koraka ka mijenjanju tog, takoreći, nezdravog mentaliteta. Mislimo da se dobrim obrazovanjem može postići jednakost, bolji mentalitet i zdravija okolina za rješavanje problema”

Na promovisanju miroljublja, inkluzivnog i pravednog društva radila je grupa čija je članica Irma Dervišić iz Donjeg Vakufa:

“Do kraja 2030.godine značajno treba smanjiti nezakonite tokove novca i oružja te poboljšati pronalaženje i vraćanje ukradene imovine i boriti se protiv svih oblika organizovanog kriminala. Jedino rješenje jeste da sve institucije koje se bave kontrolom oružja i kontrolom kriminala da se obrazuju sa drugim institucijama i da idu u posjete kod njih u drugim zemljama koje već imaju razvijene te mehanizme koji se bave rješavanjem tih problema; te da prilikom dolaska u našu državu donesu to znanje i vještine potrebne da se unaprijede svi mehanizmi koji treba da podstaknu razmišljanja mladih i svih institucija da riješe taj problem. Sve da se svede na minimum jer samo tako mogu da doprinesu razvoju zajednice i države”

Zajednički regionalni program Dijalog za budućnost provode UNDP, UNICEF i UNESCO u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, a u sklopu aktivnosti u BiH, UNDP je organizovao omladinske dijaloge na četiri lokacije u Bosni i Hercegovini.

Više o projektu možete naći na sljedećem linku: http://ba.one.un.org/content/unct/bosnia_and_herzegovina/bs/home/what-we-do/joint-projects/dialogue-for-the-future-2.html

ili na Facebook stranici:

https://www.facebook.com/Dijalogzabuducnost/