U Galeriji Štab u Beogradu otvorena je izložba slika mlade umjetnice iz Sarajeva, Hanne Dujmović, pod nazivom “La joie de vivre” (“Radost življenja”). Naziv izložbe inspiriran je načinom stvaranja Hanne Dujmović, ali je ujedno i naziv slike Henrija Matissa. S Hannom smo razgovarali o njenom umjetničkom radu, prilikama za mlade, a, između ostalog, i o njenoj izložbi u Beogradu.

Hanna Dujmović je akademska skulpturka, trenutno slikarica, koja se aktivno bavi i aktivno stvara u domenu umjetnosti. Umjetničkim radom se bavi od srednjoškolskih dana. To je počelo sa ljubavlju prema skulpturi i nastavilo se dalje kroz akademsko obrazovanje gdje je, također, usavršavala medij skulpture ali i ujedno medij slikarstva. U periodu Corone opredijelila se da njen medij, u kojem će da gradi svoju umjetničku karijeru, bude slikarstvo, dakle da bude dvodimenzionalni medij.

Profesionalno se bavim slikanjem unazad četiri godine. Mogu sebe da nazovem profesionalcem zato što iza sebe imam akademsko obrazovanje. Ono nije nužno da bi neko bio profesionalac, ali smatram nekako da samu tehnologiju, poznavanje materijala i tako dalje vrlo poznajem i da vladam alatima i medijem kao što je slikarstvo.

Hanna se, pored umjetnosti, bavi i obučavanjem djevojčica – trenerica je ritmičke gimnastike u klubu ritmičke gimnastike “Arabeske”. Cijeli prilog možete poslušati u nastavku.