Projekat zagovaranja ”Let’s debate change”


Let’s Debate Change je projekat koji implementira Agencija lokalne demokratije LDA Mostar. Ovaj projekat podržava švicarska razvojna organizacija Solidar Suisse Southeast Europe. Više o ovom projektu saznajemo u razgovoru sa Jelenom Krešić PR i komunikacijskim menadžerom LDA Mostar.

Projekat koji ima za cilj jačanje angažmana mladih u javnom zagovaranju jeste projekt Let’s debate change odnosno prevedeno razgovarajmo o promjenama. Jelena Krešić PR i komunikacijski menadžer LDA Mostar za OP otkriva više detalja o projektu.

“Let’s Debate Change ili kako smo ga slobodno preveli je razgovor o promjenama. To je projekat koji ima za cilj jačanje angažmana mladih u javnom zagovaranju kako bi pokrenuli stvaranje konkretnih promjena u lokalnim zajednicama uz potporu lokalnih vlasti. Projekat se koristi prednostima PAR metodologije odnosno metodologije participacije. Pomoću ove metodologije srednjoškolci iz šest srednjih škola istražuju svoje lokalne zajednice kako bi prepoznali probleme građana. Kad iznađu rješenja za date probleme poslat će rješenja svojim lokalnim vlastima na razmatranje.”

Prema Jeleninim riječima projekat će trajati godinu dana. Radionice su dijelom aktivnosti spomenutog projekta i trenutno je završen prvi krug radionica.

“Trenutno je završen prvi krug radionica. Kroz PAR metodologiju sa srednjoškolcima sa područja Konjica, Mostara, Čapljine ukupno sudjeluje 120 učenika. Kroz radionice su se upoznali sa istraživačkim alatima metodologije. Trenutno su u procesu istraživanja svojih lokalnih zajednica i mi čekamo njihove preporuke kako riješiti probleme. U narednim fazama projekat predviđa i ljetni kamp na kojem će sudjelovati po 2 učenika iz svake škole i kroz koji će imati priliku raditi na kreiranju projektnih prijedloga.”

Učesnici projekta su srednjoškolci iz Konjica, Mostara i Čapljine. Ovi mladi ljudi istražuju svoje lokalne zajednice i pokušavaju riješiti probleme unutar iste. Nakon što sastave projektne prijedloge tri najbolja će biti finansirana i implementirana.

“Ovi projektni prijedlozi su rješenja za probleme na koji su prethodno ukazali a to će biti prilika za druženje razmjenu ideja i suradnju. Tri najbolja projekta će biti finansirana kroz ovaj projekat i nadamo se da ćemo dobiti i podršku lokalnih zajednica gdje se budu implementirali projekti. Učestvuju učenici iz gimnazije i strukovnih škola iz Konjica Čapljine i Mostara. Projekat finansira Solidar Suisse Southeast Europe, a implementira LDA Mostar. Nakon završenog prvog kruga aktivnosti prezadovoljni smo suradnjom s mladima i profesorima. Oni su pristupili na zreo i aktivan način i zainteresovani su i shvatili su da puno toga ovisi o njima. I ovaj projekat kao i drugi slični koji smo radili mladima pružaju praktičan uvid kako koristiti alate i procese na ispravan način.”

Mladima koji učestvuju u projektu želimo puno sreće i uspjeha u radu i da kroz ovaj projekat pomognu svojim lokalnim zajednicama i riješe određene probleme.