Nevid teatar iz Banjaluke u saradnji sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“, poziva sve autore/ke, bez obzira na starosnu dob, koji žive u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori da napišu originalne bajke i basne za djecu na temu kulturnih raznolikosti.

Pored ove teme, možete pisati i o problemima obrazovnog sistema u državi u kojoj živite. Dobrodošle su i konkretne ideje reforme obrazovanja, kako kaže Dejan Andrić ispred Nevid teatra.

“Možete da pošaljete neograničen broj bajki i basni za djecu. Na konkursu imaju pravo da učestvuju samo originalni i do sada neobjavljivani i neizvođeni radovi. Pored toga što možete da pišete bajku ili basnu na temu kulturnih raznolikosti koje je široko polje i umjetničko i kulturno, vi osim originalnog teksta možete pisati i o problemima obrazovnog sistema u državi u kojoj živite te navesti konkretna zapažanja tog problema i ideje reforme obrazovanja. Mogu se prijaviti svi oni koji ne pišu bajke ili basne, nego samo žele poslati mišljenje o obrazovanju i predložiti odgovarajuće ideje, iz razloga što ćemo mi sve vaše ideje i razmišljanja javno objaviti na našem sajtu kao što smo to uradili i prošle godine, tako da, imate priliku da javno progovorite o problemu obrazovnog sistema u državi u kojoj živite.”

Konkurs za originalnu bajku i basnu za djecu, otvoren je do 15. septembra 2020. godine, do 23:59. Jedan od fokusa projekta biće usmjeren na ugroženu i osjetljivu djecu u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

“Mi ćemo izabrati do deset najljepših bajki i basni za djecu i na osnovu toga štampaćemo ilustrovanu knjigu tako da će svaka bajka i basna koja bude izabrana biti posebno ilustrovana. Elektronsku verziju knjige moći ćete preuzeti na sajtu projekta i kreiraćemo audio knjigu i audio knjigu za djecu sa poteškoćama u razvoju jer je jedan fokus projekta na osjetljivu i ugroženu djecu. Osim toga, kreiraćemo animirani multimedijalni pozorišni bonton kako bismo obrazovali mladu pozorišnu publiku, odnosno, kako bi mlada publika od malih nogu zavoljela i naučila osnovna pravila ponašanja u pozorištu.”

Pobjednici ovog regionalnog konkursa, predstaviće se publici u Banjaluci krajem novembra u okviru dvodnevnog obrazovog programa.

“Prvi dan će biti predavanja o obrazovanju djece i mladih u kom će moći da učestvuju interaktivno ali i uživo ćemo prenositi tako da će svi u regionu i širom svijeta imati priliku da slušaju predavanje koje će nastati i na osnovu vaših zapažanja o obrazovanju ali i uopšte o obrazovnom sistemu naše zemlje Bosne i Hercegovine ali i Srbije i Crne Gore. Pored toga imaćemo javno čitanje najljepših bajki i basni kada će autori/ke predstaviti svoj rad u Banjaluci a mi to radimo radi afirmacije, odnosno, ohrabrivanja autorskog dramskog stvaralaštva. Nevid teatar je autorsko pozorište pa samim tim želimo da afirmišemo mlade ljude i djecu ali i bake i deke koji sigurno pišu da pišu i da ih ohrabrimo da i dalje pišu.

U okviru projekta Nevid teatar će, u decembru ove godine, odigrati interaktivnu predstavu za djecu i odrasle “Princeza Zlatka u kraljevstvu boja” i realizovati 20 dramskih radionica za djecu, uzrasta od četiri do šest i od devet do 14 godina starosti, u 10 gradova Srbije.

Za više informacija o pravilima učešća i rezultatima konkursa možete posjetiti stranicu projekta Obrazovanje kroz igru.


Jelena Đurović
Novinar, radio voditelj, a od 2009. godine dio ekipe Omladinskog programa BHR1. Voli svoj posao i sve sfere radijskog života. Voli šumu, more, muziku, bicikl, lijepo ponašanje, jogu i žutu boju.