Univerzitet u Sarajevu u petak 25. oktobra 2019. godine obilježava Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama pod motom Ne sudi knjizi po koricama.

Centralna aktivnost Univerziteta u Sarajevu je na Filozofskom fakultetu pod naslovom Librarize it – bibliotečki sajam visokoškolskih biblioteka Univerziteta u Sarajevu. Na sajmu će nam učestvovati i partnerske biblioteke među kojima su i Biblioteka Akademije nauka i umjetnosti BiH i Biblioteka Sarajeva. Ove godine ciljna grupa su tinejdžeri i korisnici s invaliditetom.

Cilj Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama je podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja. Biblioteke (javne, akademske, školske, specijalne) – partneri iz Bosne i Hercegovine će 25. oktobra 2019. godine učestvovati u promociji svojih usluga nudeći građanima različite edukativne sadržaje (promocije, večeri poezije, okrugle stolove, izložbe i sl.).

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH 2019. će biti obilježen s više od 50 različitih aktivnosti, koje će realizovati partnerske institucije, te će biti poslata poruka da bez biblioteka nema kvalitetnog obrazovanja.